Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


INVESTICIJOS BALTIJOS ŠALYSE
Baltijos šalys sulaukia augančio rizikos kapitalų dėmesio ir milijardinių investicijų
ELTA
Unsplash
Investicijų augimas (asociatyvi nuotr.).

Rizikos kapitalo investicijos į Baltijos šalis pastaruosius 5 metus smarkiai auga, o 2021 ir 2022 metais pasiekė rekordą – apie 4 mlrd. eurų į startuolius, teigia investuotojų platformos analitikas Alexas Hamiltonas. Pasak jo, smarkiai išaugo investuotojų susidomėjimas Baltijos šalimis, o rizikos kapitalo investicijų vidurkis per ketvirtį visada pralenkia 100 mln. eurų ribą.

„2021-ieji ir 2022-ieji buvo rekordiniai metai. Sudėjus jų metu į Baltijos šalis investuotus rizikos kapitalo finansus gautume 4 mlrd. eurų, daugiau nei sudėjus visą ankstesnį periodą (2018–2021 metus – ELTA)“, – trečiadienį, pristatydamas Baltijos šalių giliųjų technologijų startuolių pasiekimų ataskaitą, teigė A. Hamiltonas.

„Baltijos šalių startuoliai per 2023 m. susilaukė 516 mln. eurų vertės investicijų. Net konservatyvesnėje investicijų aplinkoje per pastaruosius 5 metus Baltijos valstybės sulaukia smarkiai išaugusio dėmesio“, – pridūrė jis.

Anot analitiko pateiktų duomenų, daugiausia dėmesio susilaukia Estijos startuoliai, kurie per pastaruosius 5 metus gavo 6,6 mlrd. eurų vertės investicijų ir buvo sėkmingiausi tarp visų Vidurio ir Rytų Europos šalių. Tuo metu Lietuva patenka į antrą vietą su 1,6 mlrd. eurų investicijų, o Latvija nuo 2018 m. sulaukė 545 mln. eurų investicijų. Taip pat, pasak šių duomenų, investicijos į Lietuvos startuolius buvo didesnės nei rizikos kapitalo suteikti finansai Kroatijos, Bulgarijos, Vengrijos, Slovakijos ir Slovėnijos startuoliams.

Pasak analitiko, daugiausiai investicijų susilaukia finansinių technologijų („fintech“), transportavimo ir maitinimo startuoliai. Anot jo, per 2022 metus daugiausiai investicijų susilaukė transportavimo startuoliai – 815 mln. eurų.

„Transportavimas, maitinimas, „fintech“ – šie sektoriai per pastaruosius kelis metus susilaukė daugiausiai susidomėjimo ir rizikos kapitalo bendrovių investicijų“, – paminėjo jis.

Taip pat, A. Hamiltono teigimu, per pastaruosius 5 metus smarkiai išaugo Baltijos šalių giliųjų technologijų sektorius, kurio išsiplėtimas siekia 4,2 karto. Anot jo pateiktų duomenų, visų investicijų į giliąsias technologijas vertė 2018 metais siekė 0,62 mlrd. eurų, 2023 m. duomenimis, bendros investicijos siekia 2,6 mlrd. eurų.

„Baltijos giliųjų technologijų ekosistema per pastaruosius 4 metus išaugo keturgubai. Žinoma, bendra Baltijos valstybių investicijų vertė yra mažesnė nei, pavyzdžiui, JAV vertė, bet turėtume susitelkti į patį augimo greitį, kuris viršija daugelio kitų Europos Sąjungos valstybių“, – aiškino A. Hamiltonas.

Giliosios technologijos, tai – pažangiausi technologiniai sprendimai, kurie grįsti reikšmingais moksliniais atradimais ir inžinerinėmis inovacijomis. Giliosios technologijos paprastai apima pažangius įrankius ir metodus, tokius kaip dirbtinis intelektas, mašininis mokymasis, didieji duomenys, biotechnologijos, robotika, elektronika ir fotonika, blokų grandinės, pažangiosios medžiagos.

2023 09 06 12:28
Spausdinti