Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


EUROPOS CENTRINIS BANKAS
Ch. Lagarde: ECB kitame posėdyje gali padidinti palūkanų normas arba padaryti pertrauką
BNS
Scanpix
Ch. Lagarde.

Europos Centrinis Bankas (ECB) kitame posėdyje gali vėl padidinti palūkanų normas arba padaryti pertrauką, o bet koks sprendimas priklausys nuo naujausių duomenų, pareiškė ECB vadovė Christine Lagarde.

Su nuolat didele infliacija vis kovojantis euro zonos centrinis bankas praėjusį ketvirtadienį devintą kartą iš eilės padidino skolinimosi kainas.

Tačiau po minėto posėdžio Ch. Lagarde savo pareiškimais pakurstė lūkesčius, kad ECB savo istorinėje palūkanų normų didinimo kampanijoje netrukus gali pagaliau padaryti pertrauką: ji, be kita ko, pareiškė, kad nėra apsisprendusi dėl būsimų sprendimų.

Sekmadienį paskelbtame interviu prancūzų dienraščiui „Le Figaro“ ji pabrėžė, jog dar nenuspręsta, ką ECB darys kitame posėdyje, kuris vyks rugsėjo 14-ąją.

„Girdžiu kai kuriuos žmones sakant, kad palūkanų normos bus paskutinį kartą padidintos rugsėjį“, – sakė ji.

„Gali būti, kad bazinė palūkanų norma bus dar kartą padidinta arba galbūt bus padaryta pertrauka. Pertrauka, kad ir kada ji įvyktų, rugsėjo mėnesį ar vėliau, nebūtinai būtų galutinė.“

„Infliacija turi tvirtai grįžti į tikslinį lygį.“

Pasak jos, sprendimai bus priimami atsižvelgiant į naujausius ekonominius ir finansinius duomenis.

Rugsėjo mėnesio posėdyje ECB turėtų paskelbti savo naujausias prognozes, įskaitant euro zonos ekonomikos augimo ir infliacijos prognozes.

Infliacija pastaruoju metu lėtėjo, tačiau birželį ji vis tiek siekė 5,5 proc. ir gerokai viršijo ECB taikomą tikslinį 2 proc. lygį.

Tačiau po to, kai euro zona metų pradžioje pateko į recesiją, o ekonomika smuko du ketvirčius iš eilės, ėmė didėti susirūpinimas dėl palūkanų normų didinimo poveikio.

Visgi Ch. Lagarde pažymėjo, kad penktadienį paskelbti Vokietijos, Prancūzijos ir Ispanijos antrojo ketvirčio ekonomikos augimo duomenys buvo „gana padrąsinantys“.

Ir Prancūzijos, ir Ispanijos ekonomika augo sparčiau negu tikėtasi. Vokietijos ekonomiką – didžiausią Europoje – ištiko sąstingis, nors buvo tikėtasi nedidelio atsigavimo.

ECB vadovė taip pat atmetė kai kurių šalių, pavyzdžiui, Italijos, vadovų kritiką dėl palūkanų normų didinimo.

„Būdamas centrinio banko vadovu, turi turėti storą odą“, – sakė ji.

„Ir labai svarbu nepamiršti tikslo mažinti infliaciją bei kuo aiškiau nurodyti taikomas priemones ir numatomus rezultatus.“

2023 07 31 11:10
Spausdinti