Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PASAULIS 2024
Dar vieni metai nežinioje: geopolitinė įtampa sustabdė skolų restruktūrizavimo procesą
Cerianas Richmondas Jonesas
The Economist

Prieš du dešimtmečius skolų restruktūrizavimas tapo tarptautinių institucijų triumfu. Vyriausybės ir bankai, prižiūrint Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), dirbo kartu, kad sumažintų įsipareigojimų pakelti nebegalinčių šalių skolas.

Už tai neturtingos valstybės įsipareigojo įgyvendinti tokio tipo rinkos reformas, kurios leido suklestėti jų kreditoriams. Oficialus „Smarkiai įsiskolinusių skurdžių šalių“ planas didelių skolų nurašymą pavertė įprastu ir palyginti neskausmingu procesu. Vykdomos skolų restruktūrizacijos tapo globalizacijos naudos ir ją palaikančių išsivysčiusių šalių geranoriškumo įrodymu.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Daugiau tai negalioja. 2024 m. ši sistema toliau byrės. Praėjo jau mažiausiai treji metai, kai Kinija paskutinį kartą buvo sutikusi nurašyti skolas. Aižėjantys pasaulio geopolitiniai saitai virsta spektakliu per kiekvieną kreditorių susitikimą. Pekinas atsisako žaisti pagal Vakarų finansininkų taisykles, o neatsižvelgti į didžiausią pasaulyje kreditorių sudėtinga. Iš 21 šalies, atsidūrusios ant bankroto slenksčio ar siekiančios restruktūrizacijos, tik Zambijai pavyko pasiekti susitarimą, kuriame dalyvavo ir Kinija.

2024 01 10 14:31
Spausdinti