Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


EUROPOS CENTRINIS BANKAS
ECB vadovė: pastarosios įtampos pasauliniame bankininkystės sektoriuje euro zonoje sukūrė naujų rizikų
ELTA
Twitter
Christine Lagarde.

Pastarosios įtampos pasauliniame bankininkystės sektoriuje euro zonoje sukūrė naujų rizikų. Nepaisant to, Europos centrinis bankas (ECB) neatsisako ankstesnio įsipareigojimo suvaldyti į padanges šovusią infliaciją. Tai trečiadienį pareiškė ECB vadovė Christine Lagarde.

Pasak pareigūnės, rinkas sukrėtęs trijų JAV kreditorių žlugimas ir padėtis Šveicarijos banke „Credit Suisse“ euro zonoje „sukūrė naujų neigiamų rizikų ir pavertė rizikų vertinimą miglotesniu“. ECB vadovė pažymėjo, kad naujausiose banko prognozėse euro zonai, kuriose buvo sumažintos infliacijos augimo ir padidintos bendrojo vidaus produkto (BVP) ekspansijos perspektyvos, į pastaruosius įvykius nebuvo atsižvelgta.

Ch. Lagarde pridūrė, kad naujausias ECB prognozes šiuo metu supa „papildomas neapibrėžtumas“. Tačiau banko vadovė pabrėžė, kad jei prognozės pasitvirtins, ECB „dar turės ką nuveikti, jog užkirstų kelią infliaciniam spaudimui“. Nepaisant to, pareigūnė neįsipareigojo tolesniam palūkanų normų didinimui.

Pastarieji neramumai rinkose nubloškė centrinius bankus ant plono ledo, susidariusiai padėčiai privertus pinigų politikos formuotojus subalansuoti pastangas pažaboti užsispyrusiai aukštą infliaciją ir užtikrinti, kad situacija bankininkystės sektoriuje nepablogėtų.

ECB pernai inicijavo beprecedentę kampaniją, skirtą suvaldyti Rusijos invazijos į Ukrainą pakurstytą infliaciją. Nuo pernai liepos bankas yra pakėlęs palūkanų normas 350 bazinių punktų. Pastarajame ECB Valdančiosios tarybos posėdyje praėjusią savaitę buvo nuspręsta kilstelėti normas dar 0,5 proc. Bankas buvo sulaukęs raginimų dabartinių neramumų akivaizdoje sulėtinti palūkanų didinimo tempą.

Dėl pastaraisiais mėnesiais sumažėjusių energijos kainų metinė infliacija euro zonoje vasarį sumenko iki 8,5 proc.

Po pastarųjų įtampų rinkose šią savaitę jau pastebėta atsigavimo ženklų.

2023 03 22 13:03
Spausdinti