Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


EKONOMIKOS IR INOVACIJŲ MINISTERIJA
EIMIN skirs 8 mln. eurų elektroninės atpažintiems priemonėms diegti: stiprins institucijų teikiamų paslaugų saugumą
ELTA
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Siekiant stiprinti Lietuvos valstybės ir savivaldybių institucijų teikiamų paslaugų saugumą, Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) paskirstys 8 mln. eurų elektroninės atpažinties priemonėms diegti. Kaip teigiama ministerijos pranešime, pagal šią priemonę iki 4 mln. eurų bus skiriama projektams įgyvendinti Sostinės regione ir iki 4 mln. eurų Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionuose.

„Europos Komisijos duomenimis, Lietuvoje teikiamų skaitmeninių viešųjų paslaugų pažangos rodikliai beveik du kartus viršija Europos Sąjungos vidurkį. Šiuo kvietimu atversime kelią tolesniam Lietuvos progresui – kursime skaitmeninę valstybę ir sudarysime galimybę diegti inovatyvias, patikimas ir saugias technologijas“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Elektroninė atpažintis – tai elektroninių asmens tapatybės duomenų, kuriais nurodomas konkretus fizinis ar juridinis asmuo, naudojimo procesas. Prie asmens tapatybės duomenų priskiriami ir biometriniai duomenys (pvz.: piršto antspaudas, akies rainelė, balsas).

Pagal šią priemonę galimi pareiškėjai – valstybės informacinės sistemos ar valstybės registro valdytojai ir tvarkytojai, o projektų partneriai – viešieji juridiniai asmenys.

„Mūsų tikslas – kad tiek Lietuvos verslas, tiek gyventojai galėtų saugiai ir patogiai naudotis valstybinių institucijų teikiamomis skaitmeninėmis paslaugomis, todėl investicijomis skatinsime elektroninių atpažinties priemonių diegimą. Tikimės, kad bus pasiūlyti inovatyvūs, rinkoje dar nenaudojami ar nepaplitę sprendimai, kurie užtikrintų saugų asmens tapatybės nustatymą ir palengvintų naudojimąsi viešosiomis paslaugomis“, – sako Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kanclerė Iveta Paludnevičiūtė.

Didžiausia galima projektui skirti finansavimo lėšų suma yra 1,5 mln. eurų, mažiausia – 500 tūkst. eurų. Paraiškas galima teikti Centrinei projektų valdymo agentūrai (CPVA) iki šių metų rugpjūčio mėnesio 31 dienos.

Lietuvos ekonomikai stiprinti Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 m. pabaigos paskelbs priemonių kvietimų, kurių bendra vertė sieks beveik 1 mlrd. eurų. Apie 365 mln. eurų numatyta verslui, inovacijoms ir investicijoms, 320 mln. eurų – valstybės ir verslo skaitmenizacijai, 268 mln. eurų – žalesnei ekonomikai.

Priemonė „Naudojimosi elektroninės atpažinties priemonėmis skatinimas Sostinės bei Vidurio ir vakarų Lietuvos regionuose“ įgyvendinama 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programos lėšomis.

2023 07 04 10:08
Spausdinti