Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


AKCIJOS
„Ericsson“ akcijų vertė smuktelėjo dėl bylinėjimosi su „Samsung“
BNS
Scanpix
Per pirmąją valandą Stokholmo biržoje „Ericsson“ akcijų kaina krito apie 7 proc.

Švedijos telekomunikacijų gamintojos „Ericsson“ akcijos penktadienį smuko bendrovei pranešus apie bylinėjimąsi su Pietų Korėjos milžine „Samsung“ ir perspėjus, jog ginčas gali kainuoti daugiau nei pusę milijardo JAV dolerių pardavimo pajamų 2021 metais.

Pirmąją prekybos Stokholmo biržoje valandą „Ericsson“ akcijų kaina krito maždaug 7 procentais.

Finansinis bylinėjimosi poveikis kartu su vėlavimais atnaujinant licencijų sutartis ir susitarimus dėl rinkos sąlygų gali neigiamai paveikti „Ericsson“ veiklos pajamas, o bendrovė gali netekti 1–1,5 mlrd. Švedijos kronų (118–177 mln. JAV dolerių, 98–146 mln. eurų) kiekvieną ketvirtį, pradedant nuo pirmojo 2021-ųjų ketvirčio, pranešė bendrovė.

Švedų įmonės, kuri yra viena iš pirmaujančių mobiliojo tinklo įrangos tiekėjų greta Suomijos „Nokia“ ir Kinijos „Huawei“, 2019 metasi grynosios pardavimų pajamos siekė 227,2 mlrd. kronų.

Bendrovė pranešė pateikusi ieškinį Teksaso rytinės apygardos teismui, kaltindama „Samsung“ „pažeidus sutartinius įsipareigojimus sąžiningai derėtis ir išduoti patentų licencijas sąžiningomis, pagrįstomis ir nediskriminacinėmis (FRAND) sąlygomis“.

Daugelį bendrų technologinių standartų, tokių kaip „Wifi“ ir „Bluetooth“, saugo konkrečių bendrovių turimi patentai.

Siekiant užtikrinti, kad kiti gamintojai galėtų naudoti būtinas technologijas, tokių patentų savininkai privalo suteikti licencijas sąžiningomis, pagrįstomis ir nediskriminacinėmis sąlygomis, vadinamosiomis FRAND sąlygomis.

Visgi tikrovėje derybos dėl šių licencijų kartais sukelia konfliktus tarp technologijų įmonių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 11 14:21
Spausdinti