Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


BULGARIJOS EKONOMIKA
Euro zonos kryžkelėje: Bulgarijos premjeras abejoja, ar šalis šiemet įsives eurą
IQ
Scanpix
Bulgarijos nacionalinė valiuta - levas.

Bulgarijos ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas šeštadienį pareiškė, kad jo šalis gali nesilaikyti 2025 m. sausio 1 d. numatytos prisijungimo prie ES valiutos zonos datos. Apie tai skelbia įtakingas leidinys Politico.eu.

„Euro įvedimo data nėra šventa. Mes turime aiškią kryptį ir pagal ją dirbame. Tai naudinga verslui, piliečiams ir visų finansų įstaigų kontrolei“, – kalbėdamas Bulgarijos radijo stotyje „Darik Radio“ pabrėžė Bulgarijos premjeras. Anot jo, valdančioji koalicija daro viską, kad prisijungimo prie euro zonos procesas vyktų sparčiau.

„Euro įvedimo data bus tada, kai įvykdysime visus Mastrichto kriterijus. 2025 m. sausio 1-oji – viena iš galimų datų“, – praėjusių metų vasarį apie Bulgarijos įstojimą į euro zoną kalbėjo Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

Kodėl į euro zoną tik 2025-aisiais?

Praėjusiais metais Bulgarija atsisakė 2024 m. sausį numatyto euro įvedimo termino dėl išaugusios infliacijos ir kitų teisinių problemų.

2023-iųjų lapkričio mėnesį metinė infliacija Bulgarijoje sumažėjo nuo 5,8 proc. iki 5,4 proc. Remiantis Europos Centrinio Banko (ECB) duomenimis, laikoma, kad šalis yra tinkama stoti į euro zoną, kai jos vidutinis infliacijos lygis vienų metų stebėjimo laikotarpiu neviršija daugiau kaip 1,5 procentinio punkto trijų valstybių narių, kuriose kainos yra stabiliausios, infliacijos lygio.

Praėjusių metų gruodį ES valstybės narės susitarė panaikinti oro ir jūrų sienos kontrolę tarp Bulgarijos ir Rumunijos, o šiuo metu vyksta diskusijos dėl Bulgarijos prijungimo prie Šengeno zonos. Bulgarijos premjero N. Denkovo teigimu, jei šaliai nebus leista prisijungti prie Šengeno zonos, joje sustiprės prokremliškos jėgos.

2024 01 22 13:58
Spausdinti