Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


LATVIJOS EKONOMIKA
„Fitch“ pablogino Latvijos reitingo perspektyvą, prognozuoja 7 proc. BVP kritimą
BNS
Pixabay
Ryga.

Tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings“ sumažino Latvijos kredito reitingo A- perspektyvą nuo stabilios iki neigiamos, perspėdama, jog šios Baltijos valstybės ekonomika 2020-aisiais gali susitraukti 7 procentais.

„Fitch“ tokias prognozes sieja su tikėtinu Latvijos fiskalinės padėties pablogėjimu šiemet ir kitąmet, ekonomikos nuosmukiu trumpalaikėje perspektyvoje, dėl koronaviruso pandemijos išaugus išlaidomis.

Anot agentūros ekspertų, pagrindiniai veiksniai, dėl kurių Latvijos kredito reitingas išlieka aukštame A- lygyje, yra nedidelis biudžeto deficitas bei nedidelė valstybės skola, taip pat institucinis stabilumas, sietinas su naryste Europos Sąjungoje ir euro zonoje.

„Fitch“ prognozuoja, kad COVID-19 pandemija turės reikšmingą neigiamą poveikį Latvijos ekonomikai – šiemet šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) gali sunykti beveik 7 procentais. Tačiau, agentūros dabartiniais vertinimais, kitąmet Latvijos ūkis turėtų augti 5,2 procento.

„Fitch“ taip pat prognozuoja, kad vidutinis nedarbas Latvijoje šiais ir ateinančiais metais išaugs atitinkamai iki 9,5 proc. ir 10 proc., palyginti su 6,3 proc. pernai, o biudžeto deficitas 2020-aisiais padidės iki 6,4 proc. BVP, palyginti su 0,5 proc. metais anksčiau. 2021-aisiais biudžeto deficitas turėtų sumažėti iki 3 proc. BVP.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 14 10:20
Spausdinti