Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


MOKESČIAI
G. Šimkus nepritaria siūlymui pratęsti PVM lengvatą viešbučiams
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
G. Šimkus.

Lietuvos banko vadovas sako nepritariantis Seimo Biudžeto ir finansų bei Ekonomikos komitetų siūlymui neterminuotam laikui pratęsti šiemet baigiančią galioti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešbučiams.

„PVM lengvatos, jų mažinimas nėra tinkama priemonė, nes ji yra labai plati“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė Gediminas Šimkus.

Pasak LB vadovo, šiuo ir kitais atvejais svarbu žinoti, kokių konkrečiai tikslų siekiama taikant tokią lengvatą: „Svarbu žinoti motyvaciją“.

„Ilguoju laikotarpiu kainas rinkoje vis tiek sudėlioja pasiūlos-paklausos balansas ir tą matome paėmę bet kokią sritį“, – teigė centrinio banko valdybos pirmininkas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas praėjusią savaitę teigė siūlysiantis neterminuotam laikui pratęsti PVM lengvatą viešbučiams. Anot jo, viešbučių verslas nuo pandemijos vis dar nėra atsigavęs, be to, lengvatinį PVM paslaugų eksportu užsiimančiam sektoriui taiko beveik visos Europos Sąjungos valstybės.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius taip pat mano, kad PVM lengvata viešbučiams turėtų būti neribota, nes reikia palaikyti ekonomiką, be to, viešbučiai tik pradėjo atsigauti, o dėl karo Ukrainoje masiškai atšaukiamos užsienio turistų kelionės į Lietuvą, nes ji traktuojama kaip pafrontės zona.

G. Šimkus anksčiau ir anksčiau yra sakęs, kad nepritaria siūlymui pratęsti lengvatą. Pasak jo, centrinis bankas buvo skeptiškas, kai buvo pasiūlyta taikyti šią lengvatą, neigiamai žiūri ir į jos tolesnį išsaugojimą.

Lengvatinis 9 proc. PVM tarifas maitinimo įmonėms buvo įvestas antrąjį 2021 metų pusmetį, o viešbučiams jis taikomas septynerius metus. Abi lengvatos baigia galioti šių metų pabaigoje.

Ekonomistai tokį siūlymą vertina atsargiai – kai kurie sako, kad įmonės turėtų grįžti prie įprastos konkurencijos ir siūlo lengvatą palikti tik viešbučiams. Kiti siūlo įvertinti, kad nuo pandemijos nukentėjo ir daugiau verslų, bet tuo pačiu teigia, kad lengvatą panaikinti būtų sudėtinga.

2022 07 22 14:11
Spausdinti