Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


MINIMALUS PELNO MOKESTIS
Išvarymas iš rojaus: susitarimas dėl globalaus minimalaus pelno mokesčio pradeda veikti
Karolis Juršys
Shutterstock
Virš mokesčių rojų tvenkiasi debesys?.

Pirmieji žingsniai nueiti – EBPO susitarimas dėl globalaus minimalaus pelno mokesčio pradeda veikti, bet dar tik dalyje pasaulio. Ko laukti toliau?

Iš Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) priklausančių narių ES šalys yra lyderės – jos pirmosios pritaikė EBPO susitarime dėl minimalaus pelno mokesčio numatytus aktus savo nacionalinėje teisėje, bet atrodo, kad tai tik ilgo proceso pradžia, siekiant sutramdyti mokesčių rojus ir efektyviai pritaikyti EBPO pasiūlytas priemones administruojant mokesčius atskirose valstybėse. Turtingųjų šalių klubu vadinamai EBPO priklauso 38 šalys, tarp jų ir Lietuva, bet prie susitarimo dėl minimalaus pelno mokesčio prisijungė iš viso 138 valstybės. Tarp neprisijungusių yra tokie didieji ūkiai kaip JAV ir EBPO nepriklausanti Kinija.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo ES direktyva, kuri įpareigoja dideles tarptautines bendroves ir vietos įmonių grupes, kurių metinė apyvarta siekia 750 mln. eurų, mokėti ne mažesnį nei 15 proc. pelno mokestį. Šia direktyva siekiama pažaboti didžiųjų bendrovių praktiką steigti nuolatines buveines ten, kur pelno mokesčiai yra mažiausi, ir daugiau mokesčių pritraukti į šalių biudžetus.

Kas laimės?

2024 02 06 06:45
Spausdinti