Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


JAV EKONOMIKA
J. Bidenas: JAV ekonomika juda „teisingu keliu“
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų ekonomika juda „teisingu keliu“ ir šalyje sparčiai kuriamos naujos darbo vietos, nors naujausi duomenys parodė, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) balandžio–birželio mėnesiais smuko antrą ketvirtį iš eilės.

„Nenuostabu, kad ekonomikos augimas lėtėja, nes Federalinio rezervo sistema (FRS) imasi veiksmų, siekdama sumažinti infliaciją“, – pareiškė JAV prezidentas po to, kai Prekybos departamentas pranešė, kad šalies BVP metinis nuosmukis antrąjį ketvirtį sudarė 0,9 proc., bet buvo mažesnis negu pirmąjį ketvirtį, kuomet sudarė 1,6 procento.

J. Bidenas savo pranešime taip pat pabrėžė, kad „mūsų darbo rinka tebėra istoriškai stipri“.

„Man tai nepanašu į recesiją“, – pažymėjo JAV valstybės vadovas ir priminė, kad nedarbas yra priartėjęs prie rekordiškai žemo lygio, o per pastarąjį ketvirtį buvo sukurta daugiau nei 1 mln. darbo vietų.

„Nors mums tenka susidurti su istoriniais pasauliniais iššūkiais, einame teisingu keliu ir, pasibaigus šiam pereinamajam laikotarpiui, būsime stipresni ir saugesni“, – pareiškė jis.

Tačiau prezidento kritikai neabejotinai pasinaudos naujausiais BVP duomenimis, kaip įrodymu, jog demokratų veteranas prastai valdo ekonomiką.

Prekybos departamento paskelbtoje BVP ataskaitoje nurodoma, kad antrąjį ketvirtį visais lygmenimis sumažėjo vyriausybės išlaidos, taip pat smuko privačios investicijos į prekes, įskaitant automobilius, ir į gyvenamuosius pastatus, nors eksportas padidėjo.

JAV ekonomikai taip pat tenka toliau kovoti su aukščiausiai per kelis dešimtmečius pakilusia infliacija, kurią pakurstė ir tiekimo grandinių sutrikimai dėl COVID-19 karantinų, ir Rusijos karas Ukrainoje, išprovokavęs spartų maisto ir energijos brangimą.

Darbo rinkoje jau matyti tam tikrų vėsimo ženklų, taip pat sparčiai didinama JAV centrinio banko bazinė palūkanų norma ir tai lėtina ekonomikos augimą, tad daugelis ekonomistų sako, jog kalbant apie recesiją jau veikiau reikia svarstyti, kada tai įvyks, o ne ar tai įvyks.

Ir tai kelia didelį politinį galvos skausmą prezidentui, kurio palaikymo reitingai pastaraisiais mėnesiais smarkiai krito.

2022 07 29 09:44
Spausdinti