Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KRIPTOVALIUTOS
J. Pikelis: „Manau, kad būtent bitkoinas bus naujasis auksas“
IQ

IQ apžvalgininkė Liepa Žeromskaitė pokalbyje su „Monetha“ vienu įkūrėjį, į „Forbes 30 under 30 sąrašą“ patekusiu verslininku Justu Pikeliu aptaria bitkoino kainų kilimą, kriptovaliutų ir investavimo tendencijas.

Pradėkime nuo klausimo apie bitkoino kainų šuolį. Staigų bitkoino kainos šuolį pasaulis vieną kartą jau matė 2017-ųjų gruodį, kai kaina pakilo beveik iki 20 tūkst. JAV dolerių, tačiau vėliau ji gana greitai ir nukrito – po metų, 2018-ųjų gruodį, tesiekė tris tūkstančius. Šiomis dienomis bitkoino šuolis yra dar įspūdingesnis – pakilo beveik iki 35 tūkst. JAV dolerių. Kas lemia tokius amerikietiškus kainų kalnelius ir kuo šįkart kainos kilimo priežastys skiriasi nuo praėjusio karto?

VIDEO:678

– Tikrai ne pirmas ir ne antras kartas, kada bitkoinas patiria cikliškumą – jis buvo kritęs nuo 200 JAV dolerių iki 100, ir nuo 300 iki 200. Tas cikliškumas tikrai egzistuoja, bet bent jau iki šiol niekas negali nugalėti bitkoino.

Susidomėjimas dabar yra tikrai kitoks nei 2017 m. Tada norėjo investuoti stomatologai, „Uber“ vairuotojai, batų pardavėjai ir visi kiti, kurie turėjo šiek tiek laisvų pinigų ir norėjo juos investuoti į šią naują, mįslingą technologiją.

Tačiau dabar viskas keičiasi, bitkoiną kaip tikrą, legalų pripažįsta Volstrito veteranai ir vilkai – tokie kaip Stanley Druckenmilleris, Paulas Tudoras Jonesas, Billas Milleris. Tai tokie vardai, kurie ir Volstrite turi milžinišką pagarbą. Ir jie ne tik tiki bitkoino ateitimi, tačiau už tai balsuoja ir savo pinigais. Investavime visą laiką yra pavojinga frazė „šį kartą viskas yra kitaip“, bet šį kartą iš tikrųjų duomenys rodo, jog dabar investuotojai yra labiau patyrę, nei buvo 2017 m., ir tai leistų daryti prielaidą, kad tokio staigaus kritimo, kaip buvo 2018 m., greičiausiai ir nebus, nes tie pinigai, kurie atėjo, yra iš Volstrito ir jie yra labiau pasiruošę psichologiškai atlaikyti tą vadinamąjį cikliškumą.

Kaip bus – niekas nežino, tačiau mums, kaip bitkoino entuziastams, tai labai įdomu.

Minėjote cikliškumą ir nemanote, kad po pusmečio bitkoino vertė gali vėl siekti tik 3000 JAV dolerių. Ar šį kartą tikimybė yra mažesnė?

– Nenoriu spėti ateities, burti, nesu Nerijus Mačiulis, kuris yra gana drąsus daryti tuos spėjimus. Yra tokia tikimybė, kad bitkoinas grįš prie 3000 ar 5000 JAV dolerių – ji visą laiką egzistuoja. Tai palyginti jauna turto klasė ir dėl to bando atrasti savo tikrąją kainą, bet jei reikėtų vertinti, sakyčiau, kad būčiau labai nustebęs, jei pamatyčiau 3000 dolerių kainą bitkoino lentelėje. Šiandien labai sunku pasakyti, kokia yra ta kaina, kai kitą dieną ji gali būti 10 proc. aukštesnė – tas bitkoino ciklas tikrai daugelį investuotojų svaigina savo aukštomis bangomis.

Ar jūs pats investuojate šiuo metu į bitkoinus?

– Aš bitkoiną pirmą kartą įsigijau 2014 m. Esu vienas iš tų galbūt senamadiškų investuotojų ir nepardavinėju bitkoinų, laikau ir neprekiauju – manau, kad tai yra vienas greičiausių būdų prarasti pinigus, nes tuo metu labai veikia psichologija.

Kaip ir minėjau, tas svaiginimas, kuris įvyksta, kai bitkoinas šauna į viršų, lygiai taip pat gali svaiginti, kai krenta. Tada investuotojas atlieka tokius emocijų nulemtus veiksmus. O kai investuoji ilgalaikėje perspektyvoje, tai yra šiek tiek lengviau – galbūt ne tiek kreipi dėmesį į kainą, bet domiesi pačia technologija. Kiekvienam, kuris svarstytų investuoti į bitkoiną, aš sakyčiau, kad pirma reikėtų pagalvoti apie savęs edukaciją šioje technologijoje ir kodėl ji gali patikti. Jei ji patinka tik todėl, kad kaina kyla, nemanau, kad tai yra gera priežastis investuoti.

Pereikime prie kitos temos. Kriptovaliutų reputacija yra gana prasta dėl galimybės jas naudoti nešvariems tikslams, pavyzdžiui, pinigų plovimas arba neteisėtas vartotojų duomenų naudojimas. Ar šioje srityje kas nors keičiasi, ar kriptovaliutos pamažu nusikrato šios etiketės?

– Manau, iš dalies jau atsakėte į savo klausimą. Iš tikrųjų bręsta bitkoinas, turėdamas 750 mlrd. JAV dolerių kapitalizaciją – jei paimtume pačias aukščiausias biržinių kompanijų kapitalizacijas, bitkoinas jau patektų į dešimtuką. Tas naratyvas apie bitkoiną kaip apie nusikaltėlių valiutą tikrai yra senas.

Neprisiimsiu dalyti patarimų nusikalstamam pasauliui, bet jei man reikėtų rinktis, kaip atlikti kažkokias transakcijas, kurias sunku susekti, tikrai rinkčiausi grynuosius pinigus, ne bitkoinus. Technologijos tikrai tobulėja, ir tas bitkoino anonimiškumas mažėja. Yra tam tikrų programinės įrangos įrankių, kurie gali atsekti bitkoino transakcijas, suprasti, kas yra galutinis bitkoino vartotojas, jei jis galų gale iškeičia tuos pinigus keityklose. Manau, tai yra vienas tų naratyvų, kuris ypač prilipo žurnalistams, medijai, nes tai įdomu, kažkoks nuotykis, bet šiandien labai maža dalis bitkoinų transakcijų yra susijusios su nusikalstama veikla.

Vis dėlto bankai ir ekonomistai perspėja investuotojus, ne tik dėl šios prastos reputacijos, bet ir dėl rizikos, susijusios su investavimu, kuri išlieka itin aukšta. Pavyzdžiui, Lietuvoje finansų rinkos dalyviams vis dar draudžiama gauti mokėjimus virtualiuoju turtu. Institucijų požiūris išlieka skeptiškas. Kaip manote, ar ateityje toks požiūris pasikeis ir ko reikėtų, kad taip nutiktų?

– Visų pirma, institucijos visada yra paskutinės, kurios priima inovacijas. Verslininkai yra tie, kurie jas kuria, investuotojai yra tie, kurie jomis patiki, ir institucijos yra tos, kurios velkasi iš paskos. Negali kaltinti – jos nori būti saugioje pusėje.

Bet jei reikėtų kalbėti apie kripto turto rizikingumą, jis, žinoma, egzistuoja. Visą laiką sakau žmonėms, kad tai yra viena rizikingiausių turto klasių ir, norint investuoti, reikia pasiruošti, kad bus ne tik pilvą raižantys augimai ir kritimai, bet ir tikimybė prarasti visus pinigus.

yra Tai, kad institucijos labai bando reguliuoti – pavyzdžiui, Lietuvoje sudėtinga atsivesti į lietuvišką banką pelną, gautą iš kriptovaliutų – tai šiek tiek keista, nes tas pats prekiavimas akcijomis arba opcionais gali būti gerokai rizikingesnis. Bet, kaip ir minėjau, institucijos, manau, laikui bėgant supras, kad nesustabdysi to, ko žmonės nori. Kaip pavyzdys, manau, buvo vienas kertinių momentų bitkoinui, kai Amerikos SEC (Vertybinių popierių ir biržos komisija – IQ) pripažino, kad bitkoinas yra turto vienetas, o ne akcija. Manau, tai tikrai pateikia naratyvą, kelią ir kitoms institucijoms patikėti, kad kripto turtas yra ne tik spekuliacinis įrankis, skirtas rizikai sukelti.

Paskutinis mano klausimas būtų apie kitas kriptovaliutas, kurių jau galima priskaičiuoti dešimtis, tarp jų – ethereum, tether, litecoin ir kitas. Tačiau, kaip jūs ir minėjote pokalbio pradžioje, bitkoinas išlieka absoliučiu lyderiu. Kaip manote, ar ateityje jis gali susidurti su rimtesne konkurencija, kuo kitos kriptovaliutos gali būti pranašesnės technologiškai?

– Jis jau dabar susiduria su tam tikra konkurencija iš technologinės pusės – tikrai yra pranašesnių blokų grandinės technologijų ir technologiškai pranašesnių kriptovaliutų. Tačiau bitkoinas turi tai, ko, ko gero, nė viena kriptovaliuta neturės – tai visiška decentralizacija. Technologiškai tai yra decentralizuotas protokolas, ir jis decentralizuotas ne tik iš technologinės, bet ir iš organizacinės pusės. Niekas nežino, kas yra bitkoino įkūrėjas Satoshi Nakamoro – ar tai vyras, ar moteris, ar žmonių grupė. Žinome tik tai, kad nėra to vieno vadovo, vieno idėjinio lyderio, kurį turi visos kitos kriptovaliutos, ir tai suteikia tą visišką decentralizaciją ir pasitikėjimą.

Tai yra seniausia kriptovaliuta, turinti dvylikos metų istoriją, kuria jau patiki Volstritas, ir patiki kaip skaitmeniniu auksu. Manau, kad būtent bitkoinas ir bus analogija auksui. Kitos kriptovaliutos gali būti analogija decentralizuotam internetui, tam tikroms akcijoms, bet bitkoinas, šiandien turintis didžiausią kapitalizaciją, tikiu, kad vis dėlto turi ir didžiausią rizikos bei potencialaus pelno santykį.

Dėl to, mano nuomone, investavimui ar bent jau pradėti investuoti į kriptovaliutas jis šiuo metu yra pirmoje vietoje. Žmones, aišku, labai žavi ta potenciali tikimybė, kad kažkuri kita kriptovaliuta, kuri šiuo metu kainuoja vieną ar kelis centus, potencialiai gali būti verta 10, 20 ar 41 tūkst. dolerių kaip bitkoinas.

Kiekvienas nori uždirbti milijoną investavęs 100 dolerių, tačiau tai beveik neįmanoma. Todėl visada sakau, kad geriausias būdas pradėti domėtis kriptovaliutomis yra suprasti, kas yra bitkoinas, susikurti bitkoinų piniginę – nebūtinai įsimesti į ją pinigų, bet suprasti, kaip technologija veikia. Jei technologija patinka ir patinka ne tik kainų šuoliai, tada gal ir verta apsvarstyti galimybę investuoti į bitkoiną.

2021 01 09 06:00
Spausdinti