Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INFLIACIJA
JAV didmeninių kainų infliacija liepą sumažėjo pirmą kartą per dvejus metus
BNS
Unsplash

Staigus energijos kainų nuosmukis vėsino JAV didmenines kainas liepą, rodo vyriausybės paskelbti duomenys.

Gamintojų kainų indeksas (GKI), palyginti su birželio mėnesiu, liepą susitraukė 0,5 proc., energijos kainoms atpigus 9 proc., pranešė Darbo departamentas.

Tai smarkiai kontrastavo su nedideliu prieaugiu, kurį prognozavo ekonomistai.

Be to, tai yra didžiausias didmeninių kainų augimo sulėtėjimas nuo 2015 metų vasario mėnesio, išskyrus kainų mažėjimą pirmaisiais pandemijos mėnesiais 2020-aisiais.

Ataskaitoje teigiama, kad pastarųjų dvylikos mėnesių GKI sumenko nuo 11,8 proc. birželio iki 9,8 proc. liepą. Visgi tai vis dar yra aukštas lygis.

Naujienos apie mažėjantį kainų spaudimą paskelbtos kitą dieną po to, kai buvo pranešta apie praėjusį mėnesį sulėtėjusį vartotojų kainų augimą.

Ketvirtadienį vidutinė benzino kaina JAV pagaliau nukrito žemiau 4 JAV dolerių už galoną (4 litrus) ribos nuo rekordinio 5,02 JAV dolerio lygio birželio viduryje, leisdama amerikiečiams kiek lengviau atsikvėpti.

Mažėjantis infliacijos spaudimas stiprina viltis finansų rinkose, kad JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) po dviejų iš eilės palūkanų normos padidinimo trimis procentinio punkto ketvirčiais galės sau leisti kiek atsipalaiduoti.

2022 08 12 18:25
Spausdinti