Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


EKONOMIKA
Krizę suvaldžius iki vasaros, V. Šapokos teigimu, šalies BVP šiemet gali smukti 7 proc. ar daugiau
BNS
Fotobankas
Vilius Šapoka.

Lietuvos ekonomikos nuosmukis dėl koronaviruso krizės šiemet gali siekti 7,3 proc., tačiau iki vasaros viruso nesuvaldžius, šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) gali smukti gerokai daugiau, teigia finansų ministras Vilius Šapoka.  

„Laikantis prielaidos, kad viruso plitimas bus suvaldytas pirmąjį šių metų pusmetį, po kurio ekonominis aktyvumas laipsniškai pradės atsigauti, matome, kad ekonomika gali smukti 7,3 proc. ir daugiau, dabartinės prognozės, žinoma, keisis. Jeigu iki vasaros viruso plėtra nebus suvaldyta, Lietuvos BVP gali smukti gerokai daugiau ir mes tai galime skaičiuoti dviženkliais skaičiais“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė V. Šapoka. 

Pasak jo, BVP nuosmukis priklausys ne tik nuo pandemijos suvaldymo, tam skirtų priemonių, bet ir nuo šalies eksporto rinkų: „Kitaip tariant, esame tikrai visi viename laive.“  

Kovo mėnesį Finansų ministerija prognozavo, kad suvaldžius koronaviruso plitimą per pirmąjį  pusmetį, Lietuvos BVP šiemet sumažėtų iki 2,8 proc., o kitąmet augimas siektų 5,4 procento.

„Ekonominės prognozės tikrai nieko gero nežada, šiandien paskelbtoje apžvalgoje pateikiamos naujausios Finansų ministerijos specialistų įžvalgos remiantis jau pirmojo ketvirčio statistiniais duomenimis (...) Jie rodo ne tik lėtėjantį ekonomikos aktyvumą, bet ir prastėjančius verslo bei vartotojų lūkesčius. Kelerius metus vyravę labai optimistiniai verslo ir vartotojų lūkesčiai yra visiškai išblėsę“, – teigė finansų ministras.   

Naujausios prognozėse numato, kad kitąmet šalies ekonomikos augimas sieks 6,6 proc. Pasak V. Šapokos, tikėtina, kad BVP kitąmet augs tiek, kiek šiemet nukris. 

„Turiu omenyje, kad panašiai, kiek bus šiemet BVP nuosmukis, atitinkamai, tiek kitais metais augimas. Tačiau tai yra grubios prognozės, nes tai, ką prognozuoja tiek Lietuva, tiek kitos šalys, tarptautinės organizacijos, šitos prognozės orientuojasi į labai trumpą laiką su didele tikimybe, kad jos artimiausiu metu bus peržiūrėtos“, – kalbėjo V. Šapoka.  

Jo teigimu, biudžeto išlaidų mažinimas šiuo metu nėra svarstomas, nes makroekonominė logika reikalauja, jog šalis vykdytų ekspansinę fiskalinę politiką, o tam reikia skolintis. 

„Kalbant apie tai, kuomet valstybė pasiskolins didžiąsias sumas, priminsiu, kad iš tarptautinių organizacijų jau esame pasiskolinę 1,5 mlrd. eurų. Artimiausiu metu keliausime į euroobligacijų rinkas, taip pat skolinamės vidaus aukcionuose“, – sakė V. Šapoka. 

Prognozuojama, kad namų ūkių vartojimo išlaidos šiemet sumažės 3,7 proc., valdžios sektoriaus išlaidos išaugs 1,3 proc., tuo metu bendrojo kapitalo formavimas (investicijos) smuks 5,1 procento. 2021 metais šie rodikliai turėtų augti atitinkamai 3,1 proc., 0,5 proc. ir 4,1 procento.

Lietuvos prekių ir paslaugų eksportas šiemet turėtų smukti 15 proc., importas – 10,3 proc., o kitąmet padidėti atitinkamai 13,7 proc. ir 9 procentais.

Vidutinė metinė infliacija Lietuvoje šiemet turėtų siekti 1 proc., 2021 metais – 2 procentus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 20 10:49
Spausdinti