Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


APLINKOSAUGA
LB: trečdalis finansų rinkos dalyvių platina su tvarumu siejamus investicinius produktus
BNS
Pexels

Kiek daugiau nei trečdalis investicines paslaugas mažmeniniams investuotojams teikiančių bendrovių Lietuvoje platina tvarius ar tvarumo požymių turinčius investicinius produktus, o ateityje tokių ketina siūlyti maždaug pusė visų rinkos dalyvių.

Tai rodo tvarių investicinių produktų pasiūlos tyrimas, kurio metu buvo apklausti bankai, finansų maklerio ir valdymo įmonės, teigiama tyrimą atlikusio Lietuvos banko (LB) pranešime.

Pasak LB Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorės Rūtos Merkevičiūtės, dauguma bendrovių kasdienėje veikloje vadovaujasi tvarumo principais – siekia racionaliai naudoti įvairius išteklius, skaičiuoja ir siekia sumažinti CO2 dujų išmetimus ir panašiai, tačiau investuotojams tvarius produktus kol kas siūlo pakankamai atsargiai dėl dar neaiškių europinių tvarumo reikalavimų ir abejotinos paklausos.

„Siekiame suteikti kuo daugiau aiškumo rinkos dalyviams, todėl nuo šiol visą aktualią informaciją, susijusią su tvarumo reikalavimais, jie galės rasti specialioje Lietuvos banko svetainės skiltyje. Tikimės, kad didesnė informacijos sklaida, taip pat teisėkūros iniciatyvos paskatins tokių produktų plėtrą rinkoje“, – pranešime teigė R. Merkevičiūtė.

Tvariais laikomi tokie investiciniai produktai (pavyzdžiui, kolektyvinio investavimo subjektų vienetai, skolos vertybiniai popieriai, nuosavybės vertybiniai popieriai ir kiti), kurie prisideda prie aplinkosauginių tikslų, efektyvesnio energijos išteklių naudojimo ar atsinaujinančiųjų energijos išteklių skatinimo, mažina atliekų kiekius, CO2 dujų išmetimus, daro teigiamą poveikį biologinei įvairovei ir skatina žiedinę ekonomiką.

Tvariais laikomi ir tie produktai, kurie palaiko tokius socialinius tikslus, kaip nelygybės mažinimas, socialinė integracija, investicijos į žmogiškąjį kapitalą ir panašiai.

35 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad šiuo metu platina tvarius ar tvarumo požymių turinčius investicinius produktus. Visi nurodyti produktai yra apibrėžti kaip tvarūs Europos Sąjungos teisės aktuose. 47 proc. įmonių nurodė, kad su tvarumu susijusius produktus ketina leisti ateityje, dalis jų siūlys investuoti į tvarius produktus.

82 proc. apklaustųjų nurodė, kad savo kasdienėje veikloje atsižvelgia į aplinkosauginius ir socialinius aspektus. Dažniausiai nurodomi aspektai yra popieriaus sąnaudų mažinimas, socialinės darbuotojų gerovės užtikrinimas, CO2 apskaita ir mažinimas. Du subjektai nurodė, kad CO2 išmetimo rodiklis yra naudojamas kaip parametras renkantis kelionės būdus ir maršrutus.

41 proc. investicinių paslaugų teikėjų nurodė, kad priimdami investicinius sprendimus, teikdami investavimo rekomendacijas ar teikdami portfelio valdymo paslaugas, remiasi ESG kriterijais. Dažniausiai naudojami metodai yra neigiama atranka, kai iš potencialaus asortimento yra eliminuojamos nepageidaujamos veiklos, ir geriausias grupėje, kai potencialių investicijų asortimentą sudaro geriausiai savo grupėje įvertintos veiklos.

Iš viso į Lietuvos banko klausimyną atsakė 17 finansų įmonių, tai yra kone visos, siūlančios investicines paslaugas mažmeniniams investuotojams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 26 11:09
Spausdinti