Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PASAULIS 2024
Linksmieji rizikų kalneliai: kada staigūs investicijų pakilimai ir nusileidimai sugrąžina į pradžios tašką?
Alice Fulwood
Scanpix
Niujorko vertybinių popierių birža.

Novelėje „Tarpas užuolaidose“, kurią 1932 m. parašė Johnas Buchanas, mokslininkas pasirenka penkis tyrimo dalyvius, kuriems parodomas pirmasis laikraščio puslapis iš ateities po vienų metų. Tai tarpo laiko užuolaidoje metafora, pagal kurią ir pavadinta knyga. Du iš jų perskaitę savo nekrologus per ateinančius metus karštligiškai stengiasi išvengti savo likimo. Atėjus lemtingai dienai vienas jų supranta klydęs – nekrologas skirtas ne jam, o tokį patį vardą turinčiam žmogui.

Ekscentriškasis apribotos rizikos fondų valdytojas Hughas Hendry šią novelę yra pavadinęs „geriausia knyga apie investavimą“, nes ji suteikė pamokų ir dėl turto klasių kainų kelionės, ir dėl galutinio jos rezultato.

2023 m. spalį JAV akcijos, vertinant pagal indeksą „S&P 500“, siekė maždaug 4100 punktų ribą. Jei jūsų korespondentė būtų galėjusi pažvelgti pro tarpą užuolaidoje tam tikrais 2021, 2022 ir 2023 m. momentais, ji būtų pamačiusi, kad 2023 m. pabaigoje akcijų kainų lygis per laiką iš esmės nepasikeitė.

Vis dėlto tai neleistų pamatyti įvairių pakilimų ir nuopuolių, įvykusių per minėtą laikotarpį. 2021 m. vyraujant vadinamajai bulių rinkai, investuotojai galėjo manyti atsidūrę ramybės aukštikalnėse. 2022 m. po bazinių palūkanų šuolio akcijų kainoms pradėjus smigti žemyn kaip peiliams, jie turbūt tikėjosi, kad tai sustabdys pinigų politikos griežtinimą. Todėl pastaruosius trejus metus JAV akcijų rinkos primena pasivažinėjimą atrakcionų parke su stabiliais pakilimais ir smarkiais kryčiais.

2024 01 15 16:00
Spausdinti