Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MOKESČIŲ PERTVARKA
Mokesčių pertvarkoje siūlomas ir didesnis mažųjų bendrijų apmokestinimas
BNS
Freepik

Finansų ministerijos šią savaitę viešai pristatytoje siūlomoje mokesčių pertvarkoje numatytas ir didesnis apmokestinimas mažosioms bendrijoms (MB).

Apie šiuos pakeitimus penktadienį feisbuke paskelbusi Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija pažymėjo, kad ministerija jų nepaminėjo pristatydama siūlomus mokestinis pakeitimus.

„(Finansų ministerija – BNS) savo pristatyme pamiršo paminėti MB, nors šis projektas yra 2023 metų mokesčių reformos paketo dalis“, – savo įraše teigė asociacija.

Finansų ministerija BNS teigė, kad apie su socialiniu draudimu susijusius mokestinius pakeitimus, taip pat liečiančius ir mažąsias bendrijas, informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Finansų ministerija pristatymo metu esminį dėmesį koncentravo į Finansų ministerijos kuruojamos mokestinės sistemos dalį“, – komentare BNS teigė ministerija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija antradienį pranešė apie su socialinio draudimo įmokomis susijusius pakeitimus dirbantiems savarankiškai, prie pastarųjų priskirdama ir mažąsias bendrijas.

Antradienį užregistruotose Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimuose mažųjų bendrijų nariams nuo 50 iki 90 proc. numatoma padidinti apmokestinamąją „Sodros“ įmokų bazę. Pataisomis taip pat siūloma „Sodros“ įmokomis apmokestinti visas pagal civilinę paslaugų sutartį gautas mažųjų bendrijų narių pajamas, jei jos yra apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu (GPM), jų bazė taip pat būtų 90 procentų.

Pagal civilinę paslaugų sutartį gautos pajamos apima MB teikiamas vadovavimo ar kitas paslaugas, taip pat MB teikiamos nuomos paslaugas. Pasak Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos, dėl tokių pasiūlymų mažųjų bendrijų nariai bus vieninteliai, kurių nuomos pajamos bus apmokestinamos „Sodros“ mokesčiais.

Taip pat vietoje dabartinių 43 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) iki 60 VDU siūloma didinti mažųjų bendrijų nariams taikomas „Sodros“ lubas – maksimalią sumą, nuo kurios neskaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokos.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija prognozuoja, kad dėl siūlomų pakeitimų brangs MB administravimas ir buhalterinė apskaita, joms bus sunkiau sunkiau konkuruoti su dideliu verslu

2023 03 24 19:14
Spausdinti