Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


EKONOMIKA
N. Mačiulis: liepą gali būti pasiektas 20 proc. infliacijos pikas
BNS
Paulius Peleckis/BNS
N. Mačiulis.

Statistikams paskelbus, jog metinė infliacija gegužę siekė 18,9 proc., „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, jog brangstant energetikos ištekliams liepos mėnesį gali būti pasiektas 20 proc. infliacijos pikas.

„Nors Vyriausybė kompensuoja gyventojams didelę dalį to pabrangimo, bet ne visą dalį, ir dalis rinkos kainos vis tiek yra perkeliama vartotojams, dėl to dar bus vienas kainų augimo šuolis. Jis nebus didelis, bet liepos mėnesį turbūt matysime vieną ar du procentinius punktus papildomos infliacijos“, – BNS sakė N. Mačiulis.

„Tikėtina, kad tas infliacijos pikas bus labai panašus, kaip ir Estijoje – apie dvidešimt procentų vasaros viduryje“, – pridūrė jis.

Vis dėlto antrąjį pusmetį, pasak ekonomisto, infliacija turėtų mažėti. Viena iš jo įvardytų atoslūgio priežasčių Lietuvoje – dėl augančios infliacijos mažėjant gyventojų perkamajai galiai kartu mažėja ir paklausa.

„Tai bus susiję ir su lėtesniu pasaulio ekonomikos augimu, mažesne paklausa eksporto rinkose ir, tikėtina, atslūgstančia prekių paklausa Lietuvoje. Vis tik tokia infliacija mažina daugelio gyventojų perkamąją galią ir mažėjanti paklausa gali apsunkinti įmonių galimybes perkelti visas didėjančias sąnaudas galutiniams vartotojams“, – teigė N. Mačiulis.

Pasak ekonomisto, Lietuvoje, skirtingai nei kitose euro zonos valstybėse, infliaciją didina sparčiai augantys atlyginimai, o tai gali sukelti vadinamąją infliacinę spiralę.

„Yra iškilusi rizika, kad mes matysime infliacinę spiralę – kainų augimas paskatina atlyginimų augimą, o didėjantys atlyginimai verčia įmones perkelti sąnaudas galutiniams vartotojams“, – teigė N. Mačiulis.

„Jeigu turėsime palankias išorines aplinkybes, jeigu atslūgs energetinių išteklių kainos, žaliavų kainos, transportavimo išlaidos, tai tikėtina, kad matysime ir lėčiau augančias kainas ir atlyginimus. Bet jeigu išliks ir išoriniai infliacinio spaudimo veiksniai, įmonėms nebus galimybių neperkelti didėjančių sąnaudų galutiniams vartotojams“, – pridūrė ekonomistas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 08 11:34
Spausdinti