Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


EKONOMIKA
N. Mačiulis: šiemet atlyginimų augimas bus kelis kartus spartesnis už kainų augimą
ELTA
ELTA
„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Banko vyr. ekonomistas Nerijus Mačiulis tvirtina, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) 2024 m. turėtų augti iki 1,8 proc., o kitąmet – iki 2,5 proc.

Praėjusių metų pabaigoje „Swedbank“ prognozavo, kad BVP šalyje augs iki 1,2 proc.

„Matome daug ženklų, kurie rodo gerėjančias ekonomikos tendencijas. Ne visame pasaulyje, tačiau mums svarbiose rinkose ir Lietuvoje“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo N. Mačiulis.

„Realus darbo užmokestis praėjusių metų pabaigoje pasiekė naują rekordą – gyventojai susigražino infliacijos šuolio metu prarastą perkamąją galią. Šis procesas tęsis ir šiemet, atlyginimų augimas bus kelis kartus spartesnis už kainų augimą“, – pažymėjo jis.

„Swedbank“ ekonomistų vertinimų pernai Lietuvos ekonomika išvengė ekonomikos nuosmukio dėl spartaus verslo bei, ypač, valstybės investicijų augimo ir metų pabaigoje šiek tiek atsigavusio gyventojų vartojimo.

Šių metų infliacijos prognozė mažinama iki 1,5 proc., o vidutinio darbo užmokesčio augimas turėtų sulėtėti iki 8,5 proc. Banko ekonomistų vertinimu šiemet grynoji emigracija išliks teigiama jau šeštus metus iš eilės, bet pernai rekordines aukštumas pasiekęs užimtumas šiemet gali šiek tiek sumažėti dėl neigiamų natūralių demografinių tendencijų.

„Šiemet tikėtinas vartojimo atsigavimas, ekonomikos augimą dar paskatins fiskalinis impulsas, o antroje metų pusėje turbūt pamatysime ir gyventojų investicijų į būstą atsigavimo ženklus“, – kalbėjo „Swedbank“ vyr. ekonomistas.

„Swedbank“ prognozuoja, kad intensyvėjant konkurencijai eksporto rinkose, atlyginimų augimas šiemet ir kitais metais turėtų sulėtėti iki, atitinkamai, 8,5 ir 6,5 proc., o nedarbo lygis išliks stabilus. Tokį patį atlyginimų augimą 2024 m. „Swedbank“ numatė ir praėjusių metų pabaigoje, o 2025 m. buvo numatytas 6,2 proc. augimas.

Taip pat numatoma, kad euro zonos ekonomika pirmąjį šių metų pusmetį dar beveik neaugs, o vėliau jos augimą turėtų paskatinti ir atsigaunanti pasaulinė prekių paklausa, didėjančios gyventojų realios pajamos ir švelnesnė pinigų politika.

2024 01 25 10:27
Spausdinti