Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


EKONOMIKA
Prancūzijos ekonomistai: BVP antrą ketvirtį smuks 17 proc.
BNS

Prancūzijos bendrasis vidaus produktas (BVP) antrą ketvirtį smuks 17 proc., prognozuoja šalies statistikos institutas INSEE, šiek tiek pagerinęs ankstesnę prognozę, kuri buvo dar niūresnė.

Koronaviruso pandemijai įstūmus Prancūziją į didžiausią ekonomikos krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, INSEE anksčiau skaičiavo, jog BVP nuosmukis balandžio–birželio mėnesiais sudarys 20 procentų. 

Prancūzijai kovojant su pandemija, šalyje kovo–gegužės mėnesiais galiojo griežtos karantino priemonės, kurios pastaruoju metu buvo švelninamos.

INSEE pareiškė, jog BVP nuosmukio prognozė buvo šiek tiek sumažinta dėl padidėjusio aktyvumo birželį, kai dauguma karantino apribojimų buvo panaikinti.

Vis dėlto aktyvumas birželį buvo 12 proc. mažesnis už įprastąjį, nors šis nuosmukis buvo kur kas mažesnis negu balandį ar gegužę, kai jis sudarė atitinkamai 29 ir 22 procentus.

Pasak INSEE prognozių skyriaus atstovo Julieno Pouget, atsigavimas po krizės gali būti spartesnis, negu iki šiol manyta.

„Tačiau vis vien negalime prognozuoti, kada aktyvumas sugrįš į prieš krizę buvusį lygį“, – pridūrė jis.

Prancūzijos bankas prognozuoja, jog šalies BVP šiemet greičiausiai smuks maždaug 10 proc., o prieš krizę buvusius lygius pasieks ne anksčiau kaip 2022 metų vidury.

Pagal išankstinius INSEE skaičiavimus, pirmą ketvirtį BVP smuko 5,8 procento.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 18 11:01
Spausdinti