Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ENERGETIKA
Socialdemokratai dėl brangių dujų ragina „Ignitį“ susimažinti pelną
BNS
Orestas Gurevičius/ELTA
Asociatyvi nuotrauka (LSDP suvažiavimas).

Energetikos ministras Dainius Kreivys ir valstybės valdoma energetikos grupė „Ignitis grupė“ turi susimokėti už savo klaidas, lėmusias, kad gyventojai už dujas priversti mokėti dukart ar triskart daugiau nei jos kainuoja rinkoje, pareiškė Seimo socialdemokratai.

„D. Kreiviui ir jo talkininkams vertėtų susiveržti diržus, susimažinti algas, nusirėžti premijas, kurių jie neverti. Už klaidas reikia susimokėti. O „Ignitis“ turėtų pasidalinti su visuomene savo pelnais, prisiimdamas naštą dėl nevykusių sandorių“, – pranešime sakė Seimo Ekonomikos komitete dirbantis Gintautas Paluckas.

„Dabar šią naštą priversti tempti vartotojai ir valstybė, nes ji moka kompensacijas nepasiturintiems gyventojams – 50 mln. eurų. Tuo metu „Ignitis“ mėgaujasi didėjančiais pelnais ir atlyginimais. O ministras, žiūrėk, ir premiją turbūt gavo už puikų darbą“, – tvirtino G. Paluckas.

Pasak jo, su ministro pritarimu pernai „Ignitis“ pirko brangių dujų už fiksuotą kainą, tačiau neaišku, kodėl buvo nuspręsta įsipareigoti metus mokėti tokią kainą. G. Palucko teigimu, kitų šalių vyriausybės į tokią situaciją nepakliuvo.

Tuo metu Audito komiteto narė Rasa Budbergytė sako, kad Vyriausybė dabar priversta švaistyti milijonus kompensacijoms dėl pernykščių ministro klaidų.

„Klaida turėtų būti pripažinta Vyriausybės lygiu (...). Absoliučiai neteisinga, kad visa našta dėl kažkieno klaidų tenka gyventojams, ir taip išsekintiems rekordinės infliacijos“, – kalbėjo R. Budbergytė.

Pasak jos, šioje situacijoje neturėtų tylėti ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

VERT praėjusią savaitę patvirtino 4-5 centais už kubinį metrą mažesnes gamtinių dujų kainas buitiniams vartotojams antrajam pusmečiui. Tačiau tarifai vis dar lieka aukšti, todėl Vyriausybė nutarė kompensuoti jų dalį, tam skiriant apie 54 mln. eurų.

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau teigė, kad nepaisant rinkose atpigusių dujų, jų kainą gyventojams vis dar reikia kompensuoti, nes antrajam pusmečiui į ją įskaičiuotos apsidraudimo sandoriais brangiau įsigytos dujos ir kitos dedamosios.

2023 06 12 11:35
Spausdinti