Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


ŠVEDIJOS EKONOMIKA
Švedija dairos į euro zoną: silpstant kronai vis aktyviau palaikoma euro įvedimo idėja
IQ
Pixabay
„Švedijos kronai silpstant, švedai vis aktyviau palaikymo euro įvedimo idėją“.

Švedai, turintys seniausią pasaulyje centrinį banką ir 150 metų senumo valiutą, vėl diskutuoja dėl euro įvedimo pranašumų. Nors anksčiau ši tema buvo beveik nekeliama, dabar švedai neatmeta galimybės vieną dieną prisijungti prie euro zonos. Apie tai rašo Bloomberg.com.

Praėjusiais metais švedų krona patyrė precedento neturintį nuosmukį. Dėl to labai pabrango iš Europos importuojamos prekės.

Dabar švedai vis aktyviau žvalgosi į euro zonos pusę, norėdami įsitikinti, ar iš tiesų euras yra gana stiprus. Ekonomistas Larsas Kalmforsas primena, kad XX a. dešimtojo dešimtmečio viduryje Švedija nusprendė neprisijungti prie euro zonos. Tuo metu šalies vyriausybės sudaryta specialioji komisija nustatė, kad Švedijos ekonomika nėra pasiruošusi įsivesti naujos valiutos. Šiuo metu Švedija vis dar yra įtraukta į euro zonos plėtros darbotvarkę, tačiau valiutos keitimo idėją palaiko tik viena parlamento partija – liberalai.

Bloomberg.com rašo, kad naujausiose nuomonių apklausose krona vis dar lenkia eurą, tačiau parama eurui koreliuoja su mažėjančiu kronos kursu.

2023 10 23 13:50
Spausdinti