Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
Turkija už dalį rusiškų dujų mokės rubliais, sako R. T. Erdoganas
BNS
Scanpix
R. T. Erdoganas ir V. Putinas Sočyje.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas patvirtino, kad jo šalis pradės mokėti rubliais už dalį iš Rusijos importuojamų gamtinių dujų.

Šį pranešimą vėlai penktadienį pirmiausiai paskelbė Maskva – po Sočyje ilgiau kaip keturias valandas trukusių R. T. Erdogano derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Jungtinės Valstijos vadovauja tarptautinėms pastangoms griežtinti ekonomines sankcijas Rusijai už vasarį pradėtą karinę invaziją į Ukrainą.

Tačiau NATO narė Turkija, labai priklausoma nuo Rusijos tiekiamų energijos išteklių, šio konflikto atžvilgiu stengėsi išlikti neutrali.

Rusija tiekia apie ketvirtadalį Turkijos importuojamos naftos ir 45 proc. pernai nupirkto gamtinių dujų kiekio.

„Kalbant apie Turkiją, mūsų durys atviros kiekvienam“, – Turkijos žiniasklaida šeštadienį citavo R. T. Erdogano pokalbį su žurnalistais skrendant iš Sočio.

„Vienas geras dalykas dėl Sočio vizito – kad susitarėme su ponu Putinu dėl [mokėjimų] rubliais, – pridūrė jis. – Kadangi prekiausime atsiskaitydami rubliais, tai, be abejo, atneš pinigų Turkijai ir Rusijai.“

Nei R. T. Erdoganas, nei Rusijos pareigūnai nesakė, kokia dalis sumos bus apmokama rubliais.

Išvengdama būtinybės mokėti už dujas JAV doleriais Turkija galės sutaupyti tvirtos valiutos atsargų.

Kaip pranešama, Turkijos vyriausybė per pastaruosius metus turėjo išleisti dešimtis milijardų dolerių liros kursui sustiprinti, šalies ekonomikai išgyvenant naujausią krizę.

Per pastaruosius 12 mėnesių lira dolerio atžvilgiu nuvertėjo 55 proc., o kainos vartotojams išaugo 80 procentų.

Ši krizė apsunkina R. T. Erdogano pastangas likti valdžioje trečią dešimtmetį per 2023-ųjų liepą vyksiančius rinkimus.

JAV ir Europos Sąjunga stengiasi spausti Rusijos energijos išteklių importuotojus nesutikti mokėti rubliais, kad būtų apribotos Maskvos galimybė kariauti su Ukraina.

Mokėjimai rubliais padeda Rusijai išvengti suvaržymų atsiskaitymams doleriais, kuriuos Jungtinės Valstijos stengiasi primesti pasaulio bankams.

Turkija atsisakė prisidėti prie sankcijų Rusijai ir skatino Maskvą bei Kremlių sėsti prie derybų stalo.

R. T. Erdoganas ir V. Putinas Sočyje pažadėjo išplėsti ekonominį bendravimą keliuose sektoriuose, įskaitant bankininkystę ir pramonę.

2022 08 06 21:18
Spausdinti