Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PASAULIS 2024
Turtingojo pasaulio darbo rinkos išliks stiprios net ir per recesiją
Callumas Williamsas
Pasaulis 2024

Panaikinus 2021 m. taikytus judėjimo suvaržymus, turtingų šalių darbo rinkos prisipildė gyvybės daug greičiau, nei tikėtasi. Jos toliau stiprėjo 2022 bei 2023 m. ir viršijo visų laikų užimtumo rekordus.

Ekonominės 2024-ųjų perspektyvos yra miglotos – ar popandeminis augimas baigsis? Net jei pasaulis panirs į recesiją, darbo rinkos turėtų išlikti stiprios. Rasti darbą dar niekada nebuvo taip paprasta.

Nedarbo lygis išsivysčiusiose šalyse siekia mažiau nei 5 proc. ir yra istorinėse žemumose. Norint įvertinti darbo rinkos būklę bendriau, reikėtų atsižvelgti į užimtų 16–64 metų žmonių dalį. Šis „darbingo amžiaus užimtumo rodiklis“ yra visų laikų aukštumose tarp Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalių. Net ir tose valstybėse, kur anksčiau vyravo didelis nedarbas, pavyzdžiui, Italijoje ir Portugalijoje, užimtumo rodikliai gerina rekordus. Darbo rinkos kur kas palankesnės darbuotojams nei bet kada anksčiau per pastarąją ekonomikos istoriją, ypač tiems, kurie gauna mažas pajamas ar kurių įgūdžiai žemi.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 02 14:00
Spausdinti