Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


IŠVADA
Valstybės kontrolė: valdžios sektoriaus deficitas 2021 m. sieks 5,7 proc. BVP
BNS
Fotobankas
Valstybės kontrolė.

Valstybės kontrolė, atlikusi 2021 metų valdžios sektoriaus biudžetų vertinimą, prognozuoja, kad valdžios sektoriaus deficitas kitąmet sieks 5,7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) – 0,7 procentinio punkto daugiau nei numatyta biudžeto projekte.

Tokias projekcijas labiausiai lemia centrinės valdžios pajamų ir išlaidų bei „Sodros“ biudžeto balanso pesimistiškesnės projekcijos, teigiama Valstybės kontrolės išvadoje.

Valstybės kontrolės prognozuojamos valdžios sektoriaus pajamos 2021 metais turėtų siekti 19,06 mlrd. eurų, arba 37,3 proc. BVP, išlaidos – 21,97 mlrd. eurų, arba 43 proc. BVP. Palyginti su numatomais šių metų valdžios sektoriaus rodikliais, kitąmet pajamos turėtų augti 9,1 proc., o išlaidos – 0,8 procento.

„Neapibrėžtumas išlieka – atsižvelgiant į prastėjančią epidemiologinę situaciją bei galimus karantino sukeltus apribojimus, dalies jau priimtų ar naujų priemonių gali prireikti ekonomikos skatinimui ir 2021 metais“, pranešime žiniasklaidai sakė Valstybės kontrolės Biudžeto politikos stebėsenos departamento vyriausioji specialistė Rasa Ibelhauptaitė.

Pasak jos, neigiamiems rizikos veiksniams išsipildžius, valdžios sektoriaus balansų rodiklių įverčiai gali prastėti ir 2022–2023 metais. „Todėl sprendimus dėl papildomų ilgalaikių įsipareigojimų, kurie didina išlaidas, reiktų priimti atsakingai“, – pabrėžė R. Ibelhauptaitė.

Didžiausią prognozuojamų išlaidų dalį kitąmet sudarys kompensacija dirbantiesiems (10,8 proc. BVP), išlaidos pensijų draudimui (7,3 proc. BVP) ir prekėms ir paslaugoms (6,7 proc. BVP). Planuojama gauti daugiausiai pajamų iš grynųjų socialinių įmokų (10,4 proc. BVP), einamųjų pajamų, turto ir kitų mokesčių (8,3 proc. BVP) ir PVM – 7,9 proc. BVP.

Valstybės kontrolė prognozuoja, kad centrinės valdžios deficitas 2021 metais sudarys 5,4 proc. BVP – 0,5 punkto daugiau nei numatyta biudžeto projekte. Tą didžiąja dalimi lemia mažesnės prognozuojamos pajamos iš PVM ir pelno mokesčio (bendrai apie 40 mln. eurų)  ir didesnės išlaidos, daugiausiai socialinėms išmokoms ir materialiajam turtui (bendrai apie 243,9 mln. eurų). 

Socialinės apsaugos fondų deficitas kitąmet turėtų sudaryti 0,1 proc. BVP, vietos valdžios deficitas taip pat turėtų sudaryti 0,1 proc. BVP. 2021 metų biudžeto projekte numatoma, kad šie sektoriai kitąmet turėtų būti subalansuoti.

Valstybės kontrolės vertinimu, šiemet valdžios sektoriaus deficitas sudarys 8,9 proc. BVP, o Lietuvos fiskalinė politika yra anticiklinė. Centrinės valdžios sektoriaus deficitas šiemet turėtų siekti 8,7 proc., vietos valdžios – 0,1 proc. BVP, socialinės apsaugos fondų – taip pat 0,1 proc. BVP. 

Projektuojama, kad šiemet valdžios sektoriaus skola sieks 47,2 proc. BVP, o 2021 metais augs toliau ir sudarys 50,7 proc. BVP. Anot Valstybės kontrolės, svarbu ne tik stabilizuoti skolos didėjimą, bet ir numatyti mažėjimo kryptį, siekiant didinti fiskalinę erdvę.

Valstybės kontrolės išankstiniu vertinimu, 2021 metų valdžios sektoriaus biudžetai sudaryti laikantis Konstituciniame įstatyme nustatytų fiskalinės drausmės taisyklių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 11 12:36
Spausdinti