Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


VERSLO FINANSAVIMAS
Verslo finansavimas auga, skolinimąsi riboja infliacija ir palūkanos
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Lietuvos bankas (LB).

Šiemet įmonėms suteiktų paskolų vertė augo 2,7 proc., finansavimas didėjo visuose sektoriuose, išskyrus pramonę, teigia Lietuvos bankas (LB). Komerciniai bankai teigia, kad galėtų skolinti daugiau, bet dėl infliacijos ir augančių palūkanų skolinimąsi stabdo pats verslas.

LB Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius sako, kad šiemet augo nominali paskolų portfelio vertė, tačiau įvertinus kaštus ir infliaciją reali suteiktų paskolų suma yra apie 5 proc. mažesnė nei prieš metus.

„Bankų suteiktų paskolų portfelis (...) šiais metais auga lėčiau, vis dar auga. Paskutiniais, rugpjūčio duomenimis, įmonių paskolų portfelis nominalia verte augo 2,7 proc. per metus. Bet jeigu žiūrime į realius dydžius, atmetus infliaciją, tai realūs dydžiai yra mažesni – mes esame neigiamoje teritorijoje“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete trečiadienį sakė J. Markevičius.

Komitetas aptarė verslo kreditavimo tendencijas ir valstybės paramos verslui priemones.

LB atstovo teigimu, skolinimą verslui labiausiai stabdo išaugusios palūkanos: „Dėl pakilusių palūkanų verslo paskolų portfelis auga reikšmingai lėčiau, bet naujas skolinimasis nėra sumažėjęs, jis yra panašus, kaip ir anksčiau“.

Lietuvos bankų asociacijos vadovė Eivilė Čipkutė sako, kad šiuo metu bankai turi pakankamai lėšų skolinimui ir galėtų didinti kreditavimą verslui, bet šis dėl infliacijos ir augančių palūkanų nelinkęs skolintis daugiau.

„Iš bankų pusės tai bendrai žinutė viena – jie skolinti gali, lėšų bankų sistemoje yra daug ir jie norėtų daugiau skolinti, jeigu paklausa būtų stipresnė. (...) Jeigu mes vertintume šiandien verslo situaciją ir lygintume, kokia ji buvo prieš metus, tai ji finansiškai yra silpnesnė ir pagrindinė priežastis yra infliacija ir Euriboras. Tiesa, mūsų verslas buvo sukaupęs gana nemažus rezervus“, – komitete trečiadienį sakė E. Čipkutė.

Tuo metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius sako, kad gamybos įmonės finansuojamos nepakankamai.

„Deja, gamybinės įmonės visgi yra kredituojamos nepakankamai, matyt, jų balansai nėra tokie puikūs ir geri“, – trečiadienį komiteto posėdyje sakė V. Janulevičius.

LB duomenimis, paskolų daugėja visuose sektoriuose, išskyrus pramonę, o smulkaus ir vidutinio verslo finansavimas augo apie 7 proc. ir buvo didesnis nei didelių įmonių.

Įmonėms šiuo metu per mėnesį suteikiama apie 300 naujų paskolų, vidutinė jų palūkanų norma siekia apie 6 proc. – šiek tiek daugiau nei euro zonoje (apie 5,5 proc.), teigia LB.

Jo duomenimis, bendrovės skolų grąžinti nevėluoja, o neveiksnių paskolų lygis siekia 1,8 proc. ir yra istoriškai žemas.

2023 10 04 12:43
Spausdinti