Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


MOKESČIAI
VMI labiau prižiūrės didelės vertės turtą valdančių gyventojų mokesčius
BNS
Unsplash

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) įsteigė padalinį, atsakingą už didelės vertės turtą turinčių gyventojų mokesčius. Teigiama, jog šiuo metu šiai grupei priskiria apie 140 žmonių, o jų bendras turtas vertinamas apie 15 mlrd. eurų.

VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas sako, kad didesnis VMI dėmesys klientams turi tiesioginės įtakos jų prievolių vykdymui, pavyzdžiui, šiais metais į didžiųjų mokesčių mokėtojų priežiūrą įtraukus 200 įmonių, jų deklaruota mokesčių suma padidėjo 26 proc., pranešė VMI.

„Kuriant padalinį, atsižvelgėme į Tarptautinio valiutos fondo (TVF), Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijas bei užsienio mokesčių administratorių (Prancūzijos, Airijos, Nyderlandų ir kitų) praktiką, kuri rodo, jog didelės vertės turtu disponuojančių asmenų priežiūra gali būti vykdoma panašiais principais, kaip ir didžiųjų mokesčių mokėtojų“, – pranešime sakė A. Klerauskas.

Didelės vertės turtą turinčių gyventojų sąraše yra esami ir buvę nuolatiniai Lietuvos gyventojai, valdantys didesnį nei 40 mln. eurų vertės turtą ir turintys socialinių-ekonominių interesų Lietuvoje, o apskaičiuojant jų turto vertę vertinamas visų rūšių jų turtas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje: pinigai, nekilnojamasis ir registruotinas kilnojamasis turtas, akcijos, obligacijos, vertybiniai popieriai, pajamos.

Didelė dalis gyventojų šiai grupei priskirti dėl jų valdomų įmonių vertės – jie sudaro apie 85 procentus.

Naujai įkurtame Didžiųjų mokesčių mokėtojų stebėsenos ir konsultavimo departamento padalinyje dirba 7 ekspertai.

2022 12 08 12:56
Spausdinti