Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BANKROTO PROCESO PABAIGA
Žlugęs „Snoras“ iš Šveicarijos „Julius Baer“ atgaus 105 mln. eurų
BNS
Julius Kalinskas/BNS
Buvusio banko „Snoras“ administracinės patalpos.

Bankrutavusio banko „Snoras“ nemokumo administratorius ir Šveicarijos bankas „Julius Baer & Co. Ltd.“ taikiai baigė teisinį ginčą dėl buvusių žlugusio Lietuvos banko vadovų ir akcininkų finansinių operacijų, kuriomis šie į užsienio bankus pervedė dideles pinigų sumas.

Šalių pasirašyta sutartis numato, kad „Julius Baer & Co Ltd“ sumokės „Snorui“ 105 mln. eurų, penktadienį pranešė bankas.

„Snoro“ administratorius Gintaras Adomonis sako, kad taikos sutartis žymi labai reikšmingo „Snoro“ bankroto proceso etapo pabaigą.

„Mūsų vertinimu, šis susitarimas ne tik naudingas banko kreditoriams, bet ir įrodo specialistų iš Lietuvos potencialą sėkmingai ginti savo teises itin sudėtinguose tarptautiniuose ginčuose. Labai vertinu procesui vadovavusios advokatų kontoros „TGS Baltic” pagalbą, taip pat dėkoju Šveicarijos teisininkams iš „Lalive” ir „Nater Dallafior“, kurie rūpinosi mūsų interesais Šveicarijoje“, – pranešime sakė jis.

„Snoro“ administratorius pirmosios instancijos Ženevos teismui skundą pateikė 2019 metais. Ieškinyje nurodytą sumą prieš daugiau nei dešimt metų galimai pasisavino tuometiniai „Snoro“ vadovai ir akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas.

„Snoras“ iš „Julius Baer“ siekė prisiteisti 335,2 mln. eurų. Manoma, kad buvę jo akcininkai bei vadovai V. Antonovas ir R. Baranauskas pasinaudojo šiuo Šveicarijos ir kitais užsienio bankais neteisėtam „Snoro“ turto pasisavinimui.

2009 metais iš „Snoro“ buvo pervesti dideli banko turto – vertybinių popierių ir grynųjų pinigų – kiekiai į jo vardu atidarytą sąskaitą „Julius Baer“, o vėliau šis turtas buvo įkeistas užtikrinant „Julius Baer“ paskolas, kurias pastarasis išdavė su V. Antonovu ir R. Baranausku susijusioms ofšorinėms įmonėms, yra nurodęs G. Adomonis.

Pasak pranešimo, šalys teigiamai vertina taikią ginčo baigtį, akcentuodami racionalų ir palyginti greitą klausimo sprendimą, naudingą abiem šalims. „Snoro“ administratoriaus toliau sieks atgauti bankui padarytą žalą iš jo akcininkų, vadovų ir kitų asmenų.

„Snoro“ veikla sustabdyta 2011 metų lapkritį. Didelės vertės banko turto pasisavinimu kaltinami V. Antonovas ir R. Baranauskas nuo teisėsaugos slapstosi Rusijoje, jie Lietuvoje bus teisiami už akių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 01 10:35
Spausdinti