Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Alio, alio, Pekinas klauso: kiek pavojingas „Huawei“ dominavimas 5G įrangos sektoriuje?
Marius Monkevičius
Įtakingas užtarėjas: „Huawei“ prezidentas Ren Zhengfei (dešinėje) sulaukia ir Xi Jinpingo paramos. (Scanpix nuotr.).

Lietuva prisijungė prie Vakarų valstybių abejonių „Huawei“ įranga choro. Bet ar yra ko baimintis?

Kinijos telekomunikacijų milžinė „Huawei“ plačiai žinoma tapo tik pastaraisiais metais. Ji agresyviai įsiveržė į išmaniųjų telefonų rinką – pagal parduotų įrenginių skaičių prisivijo „Samsung“ ir dėl antros pozicijos stumdosi su „Apple“.

Tačiau telekomunikacijų inžinerijos pasaulyje „Huawei“ įsitvirtinusi dar stipriau ir jos dominavimas tiekiant 5G ryšio įrangą erzina ne tik konkurentus. Tyrimų agentūros „Dell’Oro“ duomenimis, 2018 m. trečią ketvirtį „Huawei“ užėmė 28 proc. telekomunikacijų įrangos pasaulinės rinkos, Europos bendrovės „Nokia“ ir „Ericsson“ sekė pavymui – atitinkamai 17 ir 14 proc.

Karo su „Huawei“ fronto linija driekiasi JAV. Ši šalis metė kaltinimus bendrovei šnipinėjimu ir nesaugios įrangos diegimu. Žvalgybos tarnybos įspėjo amerikiečius nesinaudoti „Huawei“ telefonais, o mobiliojo ryšio operatoriai jais neprekiauja. Valstybės institucijoms draudžiama pirkti šios gamintojos įrangą. Įtampa tarp JAV ir Kinijos valdžios remiamos „Huawei“ dar labiau išaugo praėjusių metų pabaigoje, kai Kanadoje amerikiečių prašymu buvo sulaikyta Meng Wanzhou, kinų bendrovės finansų direktorė ir „Huawei“ įkūrėjo dukra.

2019 05 06 14:35
Spausdinti