Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


KAIMYNAI
Baltarusiams Lietuva tapo užuovėja. Neturėtume jų atstumti dar kartą
Liepa Žeromskaitė
Vyčio Snarskio pieš.

Lapkričio pabaigoje Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis, kalbėdamas LRT radijui, perspėjo, kad žvalgyba stebi suaktyvėjusį Baltarusijos KGB agentų veikimą, jis pasiekė istorines aukštumas. Papildomos rizikos esą prideda ir tai, kad Lietuvoje šiuo metu gyvena itin didelė po 2020 m. neteisėtų prezidento rinkimų ir vėliau iš Baltarusijos pasitraukusių baltarusių diaspora.

Migracijos departamento duomenimis, 2023 m. vasarą šalyje gyveno apie 60 tūkst. Baltarusijos piliečių. Daugiausia jų įsikūrė Vilniuje. Sostinės savivaldybės duomenimis, 2023 m. pabaigoje mieste gyveno 40,5 tūkst. Baltarusijoje gimusių žmonių. Tai – didžiausia imigrantų diaspora, sudaranti 6 proc. sostinės gyventojų, kurių iš viso yra beveik 630 tūkst. Ukrainoje gimė 23,6 tūkst., Rusijoje – 20,8 tūkst. naujųjų vilniečių (žr. grafiką).

Po šių VSD vadovo žodžių Seime grįžo siūlymai sugriežtinti ribojimus baltarusiams ir prilyginti juos šiuo metu galiojantiems rusams. Trys Seimo konservatoriai Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas ir Paulius Saudargas gruodžio pradžioje registravo siūlymą, pagal kurį į Lietuvą naujai atvykstantys baltarusiai negalėtų teikti prašymų išduoti leidimą gyventi Lietuvoje. Siūlomos ir kelios išimtys asmenims, dėl kurių tarpininkauja Vyriausybės įgaliota institucija, taip pat tiems, kurie dirba aukštos, šiuo metu Lietuvoje trūkstamos kvalifikacijos, aukštą pridėtinę vertę turinčius darbus. Seimo nariai aiškino, kad griežtinti ribojimus siūloma siekiant labiau apsaugoti nacionalinio saugumo interesus.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 01 02 06:45
Spausdinti