Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Kas sieja „Calvin Klein“, musmires ir spalinukus?
Ovidijus Lukošius

Ką jau Nepriklausomoje Lietuvoje gimę vaikai, dabartiniai gimnazistai, žino apie sovietmetį? IQ surengta apklausa parodė, kad tokiame egzamine tik nedaugelis gautų gerą pažymį. Rezultatas nuviliantis? Kaip pažiūrėsi.

Žurnalo IQ redakcija šešių gimnazijų moksleiviams išdalijo anketas su 20 klausimų apie sovietmetį. Apklausoje dalyvavo 156 gimnazistai iš Vilniaus, Panevėžio, Marijampolės, Radviliškio ir dviejų Kauno mokyk­lų. Redakcijos sugalvoti klausimai turėjo atskleisti ne tik per pamokas įgytas istorijos žinias, bet ir bendrą suvokimą apie gyvenimą okupacijos metais. Prieš toliau skaitydami šį straipsnį, kuriame bus pateikta dalis teisingų atsakymų, pabandykite patys užpildyti teksto pabaigoje pateiktą anketą.

O kaip sekėsi moksleiviams? Į klausimą, ką reiškia santrumpa LTSR (Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika – sovietmečiu oficialus okupantų primestas Lietuvos pavadinimas), teisingai atsakė 45 iš 156 gimnazistų. Neteisingas atsakymas – Lietuvos tarybų sąjungos respublika – buvo minimas netgi dažniau nei teisingas variantas. Kiti moksleivių spėjimai: tarybinė sovietinė, tautinė sovietinė ar Lietuvos tautų sovietinė respublika.

Geriausiai sekėsi atsakyti į klausimą, kaip sovietmečiu vadinta policija, – net 131 teisingas atsakymas. O kas yra draugovininkas (sovietinės milicijos talkininkas), buvo sunkiausiai įmenama mįslė. Vos 12 moksleivių žinojo teisingą atsakymą, kiti rašė, kad tai buvo „geras žmogus“, „kolaborantas“, „sugėrovas“.

2015 03 10 19:32
Spausdinti