Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


LAIKAS IR VIETA
Kodėl šįkart NATO viršūnių susitikimui pasirinkta Lietuvos sostinė?
Agnė Piepaliūtė
ELTA

Kad šiemet NATO susitikimas vyks Lietuvoje, buvo paskelbta dar 2021-aisiais, prieš karą Ukrainoje. Tačiau jau tada Rusija telkė pajėgas pasienyje, tvyrojo įtampa, tad toks sprendimas, pasak IQ pašnekovų, buvo ir žinutė agresorėms, kad Aljansas gins kiekvieną savo centimetrą.

2006 m. Aljanso vadovų susitikimas vyko Rygoje, 2016 m. – Varšuvoje, tad dvi potencialios pretendentės jau nebuvo Lietuvos konkurentės dėl susitikimo vietos. „Turėjome gana daug argumentų dėl mūsų geografinės padėties, vadinamojo Suvalkų koridoriaus, dėl 700 km Lietuvos ir Baltarusijos sienos. Tai nusvėrė priimant galutinį sprendimą susitikimą organizuoti Vilniuje“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius prie NATO Deividas Matulionis.

Giedrimas Jeglinskas, JAV analitikos centro „Atlantic Council“ ir Rytų Europos studijų centro bendradarbis, buvęs NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas, pasakojo, kad Lietuva jau senokai buvo išreiškusi norą tapti NATO viršūnių susitikimo šeimininke. Pernai susitikimas vyko Madride, jis buvo pasirinktas dėl įvairių priežasčių, bet viena svarbiausių – 2022-ieji buvo Ispanijos 40 metų jubiliejus Aljanse. „Tai, kad buvo pasirinktas Vilnius, yra didžiulis laimėjimas Lietuvai ir didelis pasiekimas mūsų diplomatijai. Galiausiai Vilnius buvo patvirtintas jau atsinaujinus karui Ukrainoje, ir tai, manau, dar labiau sustiprino sąjungininkų norą susitikti Lietuvoje tiek dėl kovos už laisvę simbolizmo, tiek dėl geografinio artumo su Ukraina, bet taip pat tai įvertinimas Lietuvai, kaip mes prisidedame prie regiono ir viso Aljanso saugumo“, – kalbėjo G. Jeglinskas.

D. Matulionis IQ sakė, kad ilgus metus buvo pabrėžiama, jog viršūnių susitikimas turėtų vykti rytinėje Aljanso pusėje. „Prieš porą metų su ispanais sutarėme, ir atitinkamai tai palaikė Aljanso šalys, kad vienais metais viršūnių susitikimas vyks pietuose, o kitais – kitoje Europos pusėje, rytuose. Kitaip tariant, tai bandymas pademonstruoti, kad Aljanse visi nariai turi tas pačias saugumo garantijas. Mums svarbu, kad atitinkamai galėtume dar labiau išryškinti mūsų saugumo iššūkius, su kuriais susiduriame Lietuvoje“, – aiškino D. Matulionis.

2023 06 12 06:45
Spausdinti