Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


REGIONINĖ GALYBĖ
Kur lenkia Lenkija?
Liepa Žeromskaitė
Vytis Snarskis

Lenkija neslepia ambicijų būti Rytų ir Vidurio Europos regiono lydere ir atsvara didžiosioms ES valstybėms. Ar šios ambicijos pagrįstos?

„Senoji Europa tikėjo, kad su Rusija galima susitarti, ir ji klydo, – balandį per vizitą JAV kalbėjo Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis. – Tačiau yra nauja Europa, atsimenanti, ką reiškia rusų komunizmas, ir Lenkija yra šios naujos Europos lyderė. Lenkija siekia tapti Europos saugumo pagrindu ir mes einame teisingu keliu.“

Šie lenkų premjero žodžiai atkartoja oficialią valstybės užsienio politikos kryptį, kuriai kelią gerokai ištiesino Rusijos pradėtas karas Ukrainoje. Plataus masto invazija daugelį klausimų Europoje padėjo suskirstyti į „juoda“ ir „balta“, kurių šviesoje ankstesni Varšuvos kivirčai su ES, demokratijai prieštaraujančios teismų reformos ir žmogaus teisių pažeidimai nublanko.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 09 04 06:45
Spausdinti