Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KARAS UKRAINOJE
Nauja pasaulio tvarka
Liepa Žeromskaitė
Ovidijus Lukošius
Vytis Snarskis

Kad ir kiek truktų, kad ir kaip baigtųsi karas Ukrainoje, pasaulio geopolitikoje prasideda tektoniniai lūžiai

Vladimiras Putinas apsiskaičiavo. Mažas pergalingas karas prieš Ukrainą turėjo pridengti ekonomikos problemas ir sutelkti Rusijos gyventojus bei valdančiąją klasę aplink V. Putiną, kaip tai įvyko po Krymo aneksijos 2014-aisiais. Taip pat išgąsdinti Europą ir įkvėpti Kremlių dar įžūlesniam šantažui grasinant užpulti vieną ar kelias NATO šalis.

Tačiau invazija netapo lengvu pasivaikščiojimu iki Kyjivo, kuriame būtų įkurtas Maskvos valdomas marionetinis režimas, Ukrainos gyventojai rusų karių nepasitiko su gėlėmis ir duona, o didvyriškas ukrainiečių kariuomenės pasipriešinimas privertė Vakarus nors ir netiesiogiai, bet ryžtingai įsitraukti į šį konfliktą – tiekti Ukrainai ginkluotę ir bausti Rusiją beprecedentėmis sankcijomis.

Šiam žurnalo numeriui keliaujant į spaustuvę, Ukrainoje tebevyko karo veiksmai. Kad ir kada jie baigsis, karas Ukrainoje pranašauja neišvengiamus geopolitikos lūžius, kurie lyginami su Antrojo pasaulinio ir Šaltojo karų pabaiga. Nors šiai epochai dar nesugalvotas vardas, jau galima svarstyti scenarijus, kokia bus nauja pasaulio tvarka.

2022 04 04 06:45
Spausdinti