Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


ALIAKSANDRAS LUKAŠENKA
Nepakeičiamasis: Baltarusijos diktatorių visi mieliau pamirštų, nei imtų versti iš sosto
Agnė Baltrūnaitė
Scanpix
Ir ką jūs be manęs?.

Kai 2020-ųjų rugpjūtį minios suklastotais prezidento rinkimais pasipiktinusių baltarusių išėjo į Minsko ir kitų Baltarusijos miestų gatves, Lietuvoje sužibo viltis, kad tai – Aliaksandro Lukašenkos režimo agonija. Tačiau 2025-ųjų rugpjūtį kaimynėje, tikėtina, stebėsime dar vieną rinkimų spektaklį. O įstrigus karui Ukrainoje, stabilumui šioje šalyje gali būti teikiama pirmenybė prieš bet kokias permainas, net ir demokratines.

IQ kalbinti ekspertai greitų pokyčių Baltarusijoje nežada. Vakarų pasaulio lyderiai ją yra nurašę kaip Kremliaus režimo vasalę, o permainos ateis tik tada, kai bus pokyčių pačioje Maskvoje arba po karo Ukrainoje.

Vakarai santykiuose su Baltarusija ieško moralės ir pragmatizmo pusiausvyros. Londono universiteto koledžo (LUK) Slavistikos ir Rytų Europos studijų mokyklos dėstytojo Peterio Bragos įsitikinimu, A. Lukašenkos režimas liks antrame plane: „Kol vyksta karas Ukrainoje ir Artimuosiuose Rytuose, Vakarams, ypač JAV, svarbu ir bendradarbiauti su Sviatlanos Cichanouskajos vyriausybe užsienyje, ir išlaikyti A. Lukašenkos valdžią. Būtent stagnuojantis Baltarusijos režimas gali užtikrinti sąlyginį viso regiono stabilumą.“

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 01 22 06:45
Spausdinti