Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ŽINIASKLAIDOS ĮTAKA
Nusilpusi ketvirtoji valdžia
Agnė Piepaliūtė
Shutterstock
Net musės nebebijo.

Sumenkęs tradicinės žiniasklaidos vaidmuo ir įtaka leidžia politikams lengviau išsisukti nuo atsakomybės

Laikraščiu gali užmušti musę ir ministrą. Prieš porą dešimtmečių, kai neabejota tradicinės žiniasklaidos įtaka, šis posakis buvo arti tiesos – skandalai iš postų išvertė ne vieną politiką ar pareigūną. Viską pakeitė socialiniai tinklai, perdavę galią žmonėms į rankas ir nuslopinę tradicinės žiniasklaidos balsą.

Komunikacijos agentūros „Berta&Agency“ vadovė Berta Čaikauskaitė pritarė, kad dabar svarbesnį vaidmenį atlieka nebe žiniasklaida, o socialiniai tinklai: „Juose skandalai įsižiebia labai lengvai, lygiai taip pat lengvai ir nugęsta. Vis dėlto socialinių tinklų ar šiuolaikinės žiniasklaidos galia neprilygsta ankstesnei laikraščio jėgai. Dabar kiekvienas iš mūsų galime komunikuoti asmeniniame kanale, galime greitai reaguoti į žiniasklaidos užklausas, pateikti savo įvykių versijas. Viešoji opinija yra kaip didžiulis vandenynas, kol vienur siaučia audra, kitur vyrauja štilis. Gebėjimas tinkamai valdyti komunikacines priemones suteikia tiek politikams, tiek ir visiems visuomenės atstovams didžiules galias. Šiais laikais galima ne tik lengvai ant grėblio užlipti, bet ir tuo pačiu grėbliu žemę supurenti.“

Socialiniai tinklai ir juose veikiantys asmenys taip pat išgyvena reputacijos krizę. Platformose nėra aiškių taisyklių. Visuomenininkai, nuomonės formuotojai pasiekia dideles auditorijas, kartais net imasi žurnalistų vaidmens, tačiau jiems negalioja profesionalių žurnalistų atsakomybės bei etikos normos. Riba tarp patikimo pranešimo ir dezinformacijos tampa labai slidi.

2023 07 17 06:45
Spausdinti