Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


LIETUVOS GYNYBOS PRAMONĖ
Pagaminta Lietuvoje: verslas galėtų gaminti daugiau produktų kariuomenei, bet valstybė turi pašalinti kliūtis
Karolis Juršys
Robertas Dačkus (LR prezidentūra)
Lietuviški šoviniai.

Lietuvoje veikia nedidelė gynybos pramonė, turinti nišinių pajėgumų, pavyzdžiui, sraigtasparnių aptarnavimo, techninės priežiūros ir remonto srityje – taip Lietuvos gynybos pramonė apibūdinama metiniame pasaulio karinių pajėgumų vertinime „Military Balance 2023“.

2020 m. atlikti pirmi Lietuvos gynybos pramonės vertinimai parodė, kad tuo metu veikė apie 40 gynybos sektoriaus įmonių, kuriose dirbo 2415 žmonių, o gynybos projektų pajamos sudarė apie 50 mln. eurų. Palyginkime – Norvegijoje veikianti įmonė „Kongsberg Gruppen“, kuri yra žinoma dėl savo sukurtos oro gynybos sistemos NASAMS, 2022 m. iš gynybos projektų pardavimų sugeneravo 1,1 mlrd. eurų.

Lietuvos gynybos pramonę vienija kelios asociacijos, o joms priklauso plačiausio spektro paslaugas ir produktus siūlančios įmonės ar įstaigos – nuo smulkaus kalibro šaudmenų gamintojų iki mokslo įstaigų ir net krovinių vežėjo „LTG Cargo“. Anot Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) vadovo Vaido Sabaliausko, kare svarbu ne tik ginkluotė, bet ir kiti komponentai: logistika, komunikacija, kasdienių poreikių patenkinimas ir kt. Todėl gynybos pramonė taip pat turi gebėti užtikrinti plataus spektro poreikius.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 03 11 06:45
Spausdinti