Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


Pakalbėkime apie homoseksualumą moksliškai
Ugnė Litvinaitė
(Pixabay nuotr.).

Vilniaus universiteto Psichologijos instituto Klinikinės psichologijos katedros docentas Paulius Skruibis teigia, kad homoseksualumo tolerancijos klausimas neturėtų būti vertinamas kaip politinis – kaip ir kitais psichinės sveikatos klausimais, taip ir šiuo, specialistų bendruomenėje vyrauja konsensusas, ir juo reikėtų pasitikėti.

– Pakalbėkime apie homoseksualumą moksliškai: kodėl homoseksuali ar biseksuali orientacija yra tokia pat „normali“ kaip heteroseksuali? Kodėl tai išbraukta iš psichinių sutrikimų sąrašo?

– Homoseksualumas iš DSM (angl. Diagnostical Statistical Manual) – ligų klasifikacijos, taikomos JAV ir kai kuriose kitose šalyse, buvo pašalintas 1973 m., o iš Pasaulinės sveikatos organizacijos Tarptautinės ligų klasifikacijos (angl. International Classification of Diseases) – 1990-aisiais. Tarptautinė ligų klasifikacija yra išversta į 43 kalbas.

Apskritai, kas laikoma psichikos sutrikimu, yra ekspertų sutarimo reikalas, dėl to tai yra nuolatinis procesas ir sąrašai vis atnaujinami. Nustatyti psichinę žmogaus būseną – tai ne atlikti kraujo tyrimą, taigi reikalingas savo srities specialistų prieitas sutarimas pagal tam tikrus nusistatytus kriterijus.

2018 10 01 14:15
Spausdinti