Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


JAV
Raudoni iš pykčio: ko galime tikėtis iš amerikietiško nacionalizmo?
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
Amerikietiško nacionalizmo veidas.

Nacionalizmo apraiškos JAV stiprėja. Kas slypi už šių pokyčių?

„Žinote, kas aš esu? Esu nacionalistas. Gerai? Aš – nacionalistas“, – dar 2018-aisiais mitinge Teksase kalbėjo buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Jis tuo didžiavosi.

Kaip atrodo JAV nacionalistai? Dalį jų galėjome pamatyti 2021 m. sausio 6 d. vykusiame ir liūdnai pagarsėjusiame Kapitolijaus šturme, už kurio kurstymą D. Trumpas sulaukė kaltinimų, o dvi valstijos (Koloradas ir Meinas) nori išbraukti jį iš rinkimų sąrašų. Tačiau tai – tik viena paveikslo dalis.

JAV, skirtingai nei kai kurios Europos šalys, yra valstybė, sudaryta iš daugybės tautų. Naujojo Pasaulio bei jo siūlomų turtų atradimas sutraukė gausybę kolonizatorių, kurie iš gimtųjų žemių išvarė čiabuvius ir atsivežė vergų, o vėliau JAV įsigalėjęs kapitalizmas ir galimybė ne tik dirbti, bet ir pagaliau užsidirbti priviliojo minias emigrantų iš visų kitų žemynų. Čia visos tapatybės yra susipynusios gerokai smarkiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Ką reiškia būti Amerikos nacionalistu? Kaip D. Trumpui pavyko ant šios bangos išplaukti 2016-aisiais ir, ko gero, tai pakartoti šiemet? Kas laukia stipriausios pasaulio valstybės, jei ji ir toliau eis šiuo keliu?

2024 02 15 06:45
Spausdinti