Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


„FACEBOOK“ KRIZĖ
Visuotinė manija: spaudimas socialiniams tinklams didėja, bet realūs pokyčiai dar toli
Liepa Žeromskaitė
Vytis Snarskis

Nors tik šešias valandas, spalio 4-ąją milijonai žmonių visame pasaulyje gavo progą prisiminti, kai gyveno be socialinių tinklų. Sutrikus bendrovės „Facebook“ serveriams, neveikė jai priklausantys feisbuko ir instagramo socialiniai tinklai ir žinučių platforma „WhatsApp“.

Vieni juokavo, kad tą pirmadienį darbuotojų produktyvumas kilo tarsi ant mielių, kiti siūlė paskaičiuoti nepaskleistos dezinformacijos srautą. Progos pasidžiaugti konkurentų nesėkme nepraleido „Twitter“ ir savo socialiniame tinkle pasveikino vartotojus: „Sveiki, neperdedant, visi“ (angl. „Hello literally everyone“).

Tą spalio dieną visas pasaulis suvokė, koks yra priklausomas nuo feisbuko ir instagramo. Vadinamieji influenceriai su savo sekėjais negalėjo dalytis įžvalgomis ir nuotraukomis, politikai ir verslai – bendrauti su rinkėjais ir klientais. Įvairios interneto platformos neteikė paslaugų klientams, kurie registruojasi per feisbuko paskyras.

Bendrovei „Facebook“ priklausančiais socialiniais tinklais naudojasi apie 3,5 mlrd. žmonių. Kai kuriose valstybėse, pavyzdžiui, Indijoje ar Mianmare, šis socialinis tinklas iš esmės atstoja visą internetą, tačiau ir Lietuvoje feisbuku naudojasi daugiau nei 60 proc. interneto vartotojų, instagramu – dešimtadalis.

2021 11 08 06:45
Spausdinti