Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ALFA TAŠKAS
„Mes neiname į svečius“: kaip stojusiems prieš Baltarusijos diktatorių tenka gyventi Lietuvoje?
IQ
Alfa.lt
Franakas Viačorka.

Po prieš savaitę Vilniuje užpulto ir sužaloto Aleksejaus Navalno bendražygio, Rusijos opozicijos veikėjo Leonido Volkovo šalyje imti kelti klausimai dėl Lietuvoje gyvenančių Rusijos ir Baltarusijos opozicijos šalininkų saugumo ir gerovės.

Pasak Baltarusijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjo Franako Viačorkos, grėsmių visą laiką buvo ir bus, užtenka prisiminti Ramano Pratasevičiaus ir „Ryanair“ lėktuvo užgrobimo incidentą.

„Mes sulaukėme tiek daug grasinimų, buvome sekami Aleksandro Lukašenkos KGB žmonių tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje. Iki šiol turime imtis papildomų atsargumo priemonių“, – „Alfa taškas“ laidoje kalbėjo F. Viačorka.

Baltarusis atskleidė, kaip Lietuvoje tenka gyventi su Lukašenkos režimu kovojantiems opozicionieriams: apie svečius tenka pamiršti, neviešinami ir adresai.

Negali gyventi komfortiško gyvenimo

Pasak F. Viačorkos, visi neįtikėtini scenarijai gali tapti realiais, kadangi negyvename taikiais laikais, o A. Lukašenka siekia atkeršyti visiems baltarusiams, kurie pasipriešino jo režimui 2020-aisiais.

„Mes negalime atmesti jokių scenarijų, turime būti atsargūs. Stengiames dirbti su Lietuvos valdžia, ji labai mus remia, suteikia mums informacijos, dalijasi įžvalgomis.

Mes nesikviečiame svečių į savo namus, neiname aplankyti vieni kitų. Negalime atskleisti, kur gyvena mūsų žmonės, nes tai padėtų režimui. Elgiamės labai atsargiai su asmenine informacija“, – komentavo F. Viačorka.

Anot S. Cichanouskajos patarėjo, L. Volkovo užpuolimas buvo pavojaus skambutis, signalizuojantis, kad negalima atsipalaiduoti, grįžti į normalų gyvenimą.

„Atsimenu, kad 2020 m. per protestus buvo bent du atvejai, kai pajutau, kad esu sekamas. Apie tai pranešiau Lietuvos tarnyboms. Kartais iš Baltarusijos atvykę žmonės pasakoja, kad jie buvo fotografuojami traukinių arba autobusų stotyse. Aš stengiuosi būti atsargus, keičiu gyvenamąsias vietas. Tai nėra normalus, komfortiškas gyvenimas“, – teigė F. Viačorka.

Patys inscenizuoja potencialius scenarijus

S. Cichanouskajos patarėjas teigia, kad grėsmė baltarusiams, gyvenantiems užsienio šalyse, nėra vienoda. Labiausiai Kremlius taikosi į lyderės biuro darbuotojus, viešus asmenis ir tuos, kurie bendrauja su žiniasklaida.

„Tikrai nėra saugu vaikščioti tamsiu paros metu, nesvarbu, kur tai bebūtų, Vilniuje, Varšuvoje, Berlyne. Visąlaik yra rizika.

Mes esame inscenizavę keletą scenarijų, kas potencialiai galėtų atsitikti mūsų aktyvistams. Pavyzdžiui, A. Lukašenkos žmonės iš ambasados gali atvažiuoti automobiliu su diplomatiniais numeriais, pagrobti, sugrūsti į bagažinę ir nuvežti į pasienį“, – sakė patarėjas.

Patiria psichologinį spaudimą

Grasinimų, pasak F. Viačorkos, opozicijų darbuotojai ir šalininkai sulaukia kone kasdien. Dažniausiai juose teigiama, kad yra išaiškintos vietos, kuriose gyvena atitinkami asmenys. Kai kurie komandos draugai sulaukia grasinimų ir dėl savo artimųjų, ypač jeigu jie vis dar gyvena Baltarusijoje.

„Dažniausiai tai yra psichologinis spaudimas, kad atrodytų, jog jie mus kontroliuoja ir apie mus žino viską, jie turi labai daug asmeninės informacijos apie mus“, – kalbėjo Baltarusijos lyderės patarėjas.

Daugiausia psichologinio spaudimo, be kita ko, sulaukia pagrindinė opozicijos lyderė S. Cichanouskaja. Pasak F. Viačorkos, opozicionieriai yra dėkingi Lietuvai už apsaugą, tačiau nuo streso ir keliamos baimės apsaugoti lyderės negali niekas.

„Jos vyras yra kalėjime. Metus ji neturėjo jokių žinių apie jį. Pernai sulaukė žinutės, kad jis negyvas. Kažkas atsiuntė neva išrašą iš ligoninės, kad jis negyvas. Niekas negalėjo to nei patvirtinti, nei paneigti. Ji jaučia psichologinį spaudimą. […] Mes pradėjome tarptautinę kampaniją, ir režimas galiausiai parodė, kad jos vyras yra gyvas.

Bet ir dabar prabėgo septyni mėnesiai, o mes vis dar neturime jokios informacijos“, – nuogąstavo F. Viačorka.

JWPLAYER_MAIN:2451

2024 03 21 12:47
Spausdinti