Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ALFA TAŠKAS
Tamsiajame internete – krizę Lietuvoje galinti sukelti informacija?
Alfa taškas
Alfa.lt
Dainius Gaižauskas.

Tolimuosiuose, tamsiuosiuose interneto pakraščiuose, dar vadinamuose „darknetu“, galima rasti įvairiausios nutekėjusios ar programišių pavogtos informacijos apie Lietuvai jautrius dalykus, politikus ir partijas, sako Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas. Ši informacija esą galėtų sukelti krizę Lietuvoje, jei patektų į netinkamas rankas. Ar šios grėsmės – tikrai realios?

D. Gaižauskas sako, kad Lietuvos kibernetinis saugumas yra nepakankamas. Anot Seimo nario, net kritinė infrastruktūra Lietuvoje yra pažeidžiama, daugybės institucijų kaupiamą informaciją galima rasti nutekintą, jei tik žinai, kur ieškoti.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC), į kurį prieš mėnesį kreipėsi D. Gaižauskas, vadovas Liudas Ališauskas sako, kad tamsusis internetas yra „neišsemiamas klodas“. „Nusikaltėliai kartais ten paviešina informaciją“, – pripažįsta L. Ališauskas, anot kurio, didelis klausimas, kodėl nusikaltėliai šią informaciją paviešino, užuot panaudoję.

NKSC direktorius pripažino – internete išties buvo paviešinta informacija, galinti kelti pavojų kritinei Lietuvos infrastruktūrai.

„Praeitų metų pabaigoje viena nusikalstama grupuotė paviešino milžinišką duomenų bazę, apie 100 gigabaitų. Tai, kad suprasti, tai yra beprotiškas duomenų kiekis. Ir toje duomenų bazėje jie pateikė nemokamai daug duomenų apie prisijungimo duomenis į įvairias sistemas“, – sako L. Ališauskas, anot kurio, su šiais duomenimis galima prisijungti ir pažinčių svetainėse, kitose sistemose.

Pats D. Gaižauskas sako, kad apie skandalingą situaciją sužinojo iš iki tol nepažinotų programuotojų. „Labai atsargiai galvojau, ką galima pasakyti, nes dalis informacijos, tos, kuri jau yra nutekinta, guli ir laukia, ir, pasak tų programuotojų, nelabai eina suprasti, kodėl jinai tenais guli, ne tik išviešinta, bet ir sugrupuota ir kažkam paruošta“, – pasakoja Seimo narys.

Anot D. Gaižausko, tikėtina, kad informacija galėjo būti paruošta Rusijai, ruošiantis masinei kibernetinei atakai prieš Lietuvą.

Visą pokalbį su D. Gaižausku ir L. Ališausku žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2427

2024 03 05 16:06
Spausdinti