Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ALFA TAŠKAS
Žeria kruvinus rublius, bet neįtikėtinai populiarus: kur V. Matijošaičio sėkmės paslaptis?
IQ
Teodoras Biliūnas/BNS
Visvaldas Matijošaitis.

Kauno merą, verslininką Visvaldą Matijošaitį galima vadinti lietuvišku paradoksu – „Vičiūnų“ grupės bendraturtis jau kelerius metus nuolat kalamas prie kryžiaus už tai, kad neišeina iš Rusijos rinkos, remia jos karo mašiną ir pats turtėja iš kruvinų pinigų, nuolat figūruoja skandalinguose tyrimuose, tačiau be konkurencijos išrenkamas trečiai kadencijai, o pastaruoju metu tapo dar populiaresnis.

Išties Kauno merą vertinti sunku – dar praėjusį penktadienį laikinojoje sostinėje surengtas protestas, kurio dalyviai prie savivaldybės reikalavo V. Matijošaičio ir jo sūnų nusišalinimo, o opozicija Kauno miesto taryboje rengia merui interpeliaciją. Tačiau naujausios apklausos praeitą savaitę parodė, jog V. Matijošaičio populiarumas per metus dar labiau išaugo, jį palaiko maždaug 80 proc. kauniečių.

Kur slypi kone velniškos Kauno mero charizmos paslaptis, laidoje „Alfa taškas“ svarstė politinės komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas ir Kauno miesto savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Paulius Lukševičius.

Anot M. Lapinsko, sensacingą apklausą, kurios rezultatai palankūs V. Matijošaičiui, galima paaiškinti keliais dalykais, ir ji nebūtinai yra teisinga.

„Apklausa buvo daryta visoje Lietuvoje, tai reiškia, kad Kauno respondentų dalis yra labai maža. Ten šimtas žmonių turbūt buvo, galbūt truputį daugiau. Tai reiškia, kad paklaida, tikimybė, kad bus ne 80 proc., o 60 arba 100, yra labai didelė. Tokio dydžio apklausose sunku būtų teigti, kad čia labai patikimi skaičiai.

Iš kitos pusės, mes, čia taip lengvai burbule gyvendami, sakome – Rusijos verslas, arba jis Rusijoje, neišeina iš Rusijos. Dar labai klausimas, nebuvo tokio klausimo, bet aš nesu tikras net dėl 60 proc. kauniečių, kad jie žino apie Matijošaičio verslą Rusijoje“, – sako M. Lapinskas.

Komunikacijos ekspertas taip pat pastebi, kad didelė dalis kauniečių greičiausiai tiesiog užsiėmę savo gyvenimu, darbu, atostogomis, vaikais ir kitais reikalais, todėl paprasčiausiai nesigilina į V. Matijošaičio reikalus, kol nenutinka kažkas svarbaus. „Gatvės asfaltuotos, varvekliai ant galvos nekrenta, matyt, gerai meras dirba“, – sako M. Lapinskas.

P. Lukševičius teigia, kad interpeliacija Kauno merui ir sūnums ruošiama ne tiek dėl konkrečių pažeidimų, kiek dėl prastos jų moralės. „Kaip žinote, ponai Matijošaičiai vis meluoja, jau porą metų išeidinėja iš Rusijos rinkos“, – sako Kauno politikas.

Visą pokalbį su M. Lapinsku ir P. Lukševičiumi žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2480

2024 03 26 16:49
Spausdinti