Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TELEFONŲ RINKA
„Apple“ – populiariausias telefonas pasaulyje: parduota daugiau nei „Samsung“
IQ
Freepik
2023 m. „Apple“ užėmė 20,1 proc. pasaulio išmaniųjų telefonų rinkos.

JAV korporacija „Apple“ užsidėjo didžiausio išmaniųjų telefonų gamintojo karūną, iš pirmos vietos išstūmusi Pietų Korėjos „Samsung“.

Anksčiau „Apple“ išmaniųjų telefonų rinkoje užėmė lyderės vietą pagal gaunamas pajamas ir pelną, tačiau nusileido konkurentei, gaminusiai ir realizuodavusiai daugiau telefonų.

Lenktynėse galiausiai į priekį išsiveržė JAV korporacija – „Apple“ 2023 m. tapo didžiausia išmaniųjų telefonų gamintoja po daugiau kaip 12 metų, per kuriuos pirmą vietą užleisdavo „Samsung“.

„Apple“ sėkmę daugiausia lėmė tai, kad daugiau vartotojų nusprendė pirkti aukštesnės klasės modelius dėl jų patvarumo ir kitų savybių, nepaisydami didesnės kainos.

O „Samsung“ labiau orientavosi į vidutinės klasės telefonų rinką.

Konkurencija pigesnių telefonų rinkoje tapo ypač aštri, kai joje pasirodė Kinijos gamintojai „Xiaomi“, „Oppo“ ir „Transsion“. Kinai sėkmingai užkariavo Afriką, kur „Samsung“ pozicijos susvyravo. Ekspertai spėja, kad Pietų Korėjos kompanijai susigrąžinti savo rinkos dalį bus nelengva.

Tyrimų grupės IDC duomenimis, 2023 m. „Apple“ užėmė 20,1 proc. pasaulio išmaniųjų telefonų rinkos, „Samsung“ – 19,4 proc., „Xiaomi“ – 12,5 proc., „Oppo“ – 8,8 proc., „Transsion“ – 8,1 proc.

Iššūkiai „Apple“ laikrodžiams

JAV Tarptautinės prekybos komisija praėjusių metų pabaigoje uždraudė importuoti ir parduoti „Apple“ 9 serijos išmaniuosius laikrodžius „Ultra 2“, kai nustatė, kad kompanija pažeidė medicinos prietaisų gamintojos „Masimo“ patentų teises.

Draudimas daugiausia susijęs su „Apple Watch“ kraujo deguonies sekimo technologija dviejuose naujausiuose modeliuose.

Nors JAV Apeliacinis teismas laikinai sustabdė draudimą ir kompanija sugebėjo atnaujinti laikrodžių pardavimą, „Apple“ vis dar laukia didelis teisinis mūšis.

Korporacija paskelbė ketinanti pakeisti dviejų modelių dizainą, dėl to greičiausiai atnaujins laikrodžio programinę įrangą. Tikėtina, kad naujajame modelyje neliks kai kurių funkcijų.

Problemos Kinijoje

Pernai sumažėjo „Apple“ išmaniųjų telefonų paklausa Kinijoje – „iPhone“ pardavimai paskutinę gruodžio savaitę buvo 30 proc. mažesni nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

JAV telefonams koją kiša Kinijos „Huawei“ ir „Xiaomi“ vis konkurencingesni ir daug funkcijų turintys išmanieji įrenginiai.

Kinija ilgą laiką buvo didžiulė „iPhone“ gaminių realizavimo rinka. Be to, Kinijoje veikia didžiausia „Apple“ gamykla pasaulyje.

Tačiau nauji Kinijos prekybos įstatymai bei išaugusi įtampa tarp JAV ir Kinijos lėmė, kad JAV korporacija susiduria su tiekimo ir gamybos problemomis.

Dėl to „Apple“ svarsto apie kitų gamybos centrų, pavyzdžiui, Indijoje, kūrimą. „iPhone 14S“ modelis jau buvo gaminamas Indijoje, nors kiti modeliai vis dar renkami Kinijoje.

2024 01 20 17:00
Spausdinti