Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


TECHNOLOGIJŲ SUVALDYMAS
Europos Parlamentas priėmė Dirbtinio intelekto aktą
ELTA
EP
Europos Parlamentas.

Europos Parlamentas trečiadienį uždegė žalią šviesą naujam pavyzdiniam dirbtinio intelekto (DI) reglamentui ir taip atvėrė kelią galutiniam teisės akto priėmimui ES valstybėse narėse.

Trečiadienį Strasbūre dauguma parlamentarų balsavo už šį įstatymą.

DI aktas yra „pirmasis reglamentas pasaulyje, kuriuo nustatomas aiškus kelias į saugų ir į žmogų orientuotą DI vystymąsi“, – prieš balsavimą surengtoje spaudos konferencijoje sakė EP narys Brando Benifei.

Naujajame teisės akte reglamentuojama sertifikavimo tvarka DI sistemoms, skirtoms teisės akte išvardytiems „didelės rizikos“ naudojimo būdams, tokiems kaip teisėsauga, sveikatos apsauga, įdarbinimas ir atleidimas iš darbo.

Tokiems tikslams skirtos DI sistemos turės būti sertifikuotos kaip atitinkančios teisės akto reikalavimus prieš pateikiant jas rinkai. Pavyzdžiui, didelės rizikos DI produktai turi atitikti tam tikrus skaidrumo standartus ir turėti tinkamas rizikos valdymo sistemas.

Jie taip pat turės būti sukurti taip, kad juos galėtų prižiūrėti žmogus, o jų algoritmams apmokyti naudojami duomenys turės atitikti tam tikrus kokybės standartus.

Bendrosios paskirties DI sistemų, turinčių įvairias panaudojimo galimybes, teikėjai turės įrodyti, kad jų sistema nekelia didelės rizikos, arba laikytis didelės rizikos sistemoms taikytinų taisyklių.

Kai kurie DI naudojimo būdai bus visiškai uždrausti, pavyzdžiui, sistemos, skirtos pasąmoninei manipuliacijai žmonėmis.

Taip pat bus ribojamas DI naudojimas policijoje. Pavyzdžiui, naudoti DI žmonėms atpažinti iš tiesioginės vaizdo kamerų transliacijos bus leidžiama tik tam tikromis aplinkybėmis, pavyzdžiui, tikslingai ieškant pagrobimo aukos.

Kad teisės aktas taptų įstatymu, jį dar turi galutinai patvirtinti ES valstybės narės. Tikimasi, kad ministrai dėl šio teisės akto balsuos vėliau pavasarį.

2024 03 13 16:24
Spausdinti