Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ŠIAURĖS AMERIKOS IR LIETUVOS VERSLO FORUMAS
J. Karklys: Lietuva neblogai tvarkosi kibernetinio saugumo srityje, bet tobulumui ribų nėra
Liepa Žeromskaitė, specialiai iš Vašingtono
Asmeninis archyvas
J. Karklys.

Anot vieno iš „Nord Security“ įkūrėjų ir bendrovės produktų „NordPass“ bei „NordLocker“ vadovo Jono Karklio, per pastaruosius kelerius metus kibernetinio saugumo rinka Lietuvoje smarkiai pasikeitė. „Stengiamės parodyti, kad Lietuva moka ne tik apsisaugoti kaip valstybė, bet ir kurti pažangius produktus“, – IQ teigė pašnekovas.

– Kada pasireiškė jūsų polinkis į technologijas? Ar nuo vaikystės žinojote, kurioje srityje norėsite dirbti, ar tokį norą išsigryninote vėliau?

– Technologijos visada buvo įdomi tema, nes tai sritis, kur nuolat galima atrasti naujovių, kažką sujungti, sukurti ir apskritai kurti vertę. Šiuolaikinis pasaulis technologijomis susipynęs visose srityse – nuo pramonės iki sporto ar medijos kūrėjų. Dar paauglystėje jaučiau didelį malonumą kurti, bandyti išspręsti žmonių problemas ir pasiūlyti produktą ar tam tikras paslaugas. Žinoma, tai buvo tikrai ne visada susiję su technologijomis, ypač aukštosiomis, tačiau atradęs internetą pamačiau daug galimybių. Internetas ir apskritai technologijos dažnai leidžia greitai iteruoti ir gauti greitus rezultatus, tai labai motyvuoja.

Esate vienas „Nord Security“ įkūrėjų. Galbūt galite papasakoti, kaip gimė ši įmonė?

– Mokykloje nevengdavau bendrauti su vyresniais bičiuliais, kurie nuolat turėjo įdomių idėjų ir buvo suinteresuoti kažką kurti, judėti į priekį. Čia susipažinau su keleriais metais vyresniais Tomu Okmanu bei Dariumi Bereika – labai protingais jaunuoliais su polėkiu. Tuo metu jie jau bendravo su Eimantu Sabaliausku ir kūrė įvairiausius interneto projektus. Tiek mokykloje, tiek universitete užsiimdavau ir pats nedideliais verslais, o galiausiai iškart po studijų nusprendėme sujungti pajėgas dėl kažko prasmingo. Rinkoje pamatę trūkumą patikimo bei žmonėms prieinamo virtualaus privataus tinklo (VPN), įkūrėme „NordVPN“. Išmokome galybę dalykų, ir gana greitai mūsų prekių ženklas tapo pasauliniu lyderiu. Vėliau praplėtėme produktų krepšelį į plotį, pasiūlydami virtualias saugumo paslaugas ne tik kasdieniams vartotojams, bet ir įmonėms. „Nord Security“ šiuo metu siūlo visą paletę moderniausių saugumo įrankių milijonams žmonių visame pasaulyje.

– Kas labiausiai uždega būnant „NordPass“ ir „NordLocker“ vadovu, kas skatina eiti į priekį?

– Visada eiti į priekį skatina patrauklūs iššūkiai ir aplinka, leidžianti ieškoti naujų idėjų, jas testuoti, dirbti su pačiais talentingiausiais žmonėmis ir pasiekti rezultatų. Konkuruojame su įmonėmis bei komandomis iš viso pasaulio, turtingomis organizacijomis, tad visada smagu atrasti pranašumų ir pasiūlyti rinkai dar geresnius produktus. Dirbdamas šioje ypač sparčiai besikeičiančioje aplinkoje nuolat privalai tobulėti ir pats – tiek gilindamas žinias apie rinką bei produktus, taip pat vadybos srityje, ieškodamas pranašumų, kaip dar efektyvinti veiklą ir turėti aplink puikią komandą su šypsenomis.

Kokius verslo tikslus esate užsibrėžę „Nord Security“ ir įmonės produktams artimiausiu laikotarpiu ir kokia yra ilgesnio periodo strategija?

– Norime tapti pažangiausia kibernetinio saugumo įmone pasaulyje, kuriančia modernius ir žmonėms prieinamus saugumo produktus. Tikslas ir toliau didinti vartotojų bazę, kuri vertina mus už puikius sprendimus, gerą vartotojų patirtį, klientų aptarnavimą. Norime ir toliau atliepti klientų poreikius ir pasiūlyti sprendimus, kurie būtų tinkami greitai besikeičiančioje rinkoje. Ir toliau plėsime produktų krepšelį ir siūlysime inovacijas tiek kasdieniams vartotojams, tiek įmonėms.

– Kaip vertintumėte Lietuvos kibernetinio saugumo situaciją, įskaitant ir tokius dalykus, kaip duomenų apsauga, valstybės institucijų gebėjimai apsisaugoti, tiek pačių gyventojų suvokimas, kas tai yra ir kaip reikėtų saugotis?

– Manyčiau, kad Lietuva neblogai tvarkosi šioje sferoje, nors, kaip sakoma, tobulumui ribų nėra. Dėl istorinių aplinkybių kai kurias technologijas „prašokome“ ir dabar turime vieną greičiausių internetų pasaulyje ir visą būrį pažangių IT bendrovių. Galima pastebėti, kad privatus ir viešasis sektorius dalijasi gerosiomis praktikomis, nuolat ieško geresnių sprendimų. Taip pat, kaip valstybė, turime būti budrūs dėl komplikuotos geopolitinės situacijos.

Kalbant apie kibernetinio saugumo higieną tarp žmonių, žinoma, galima įžvelgti ir panašių pasaulinių tendencijų, sakyčiau, labai žmogiškų tendencijų. Kasmet darome TOP 200 populiariausių slaptažodžių apžvalgą, ir matome, kad per visas valstybes dominuoja paprasčiausi lengvai atspėjami slaptažodžiai kaip „123456“. Tai reiškia, kad dalis žmonių nelinkę rimtai žiūrėti į kibernetinį saugumą, tačiau tendencijos šiek tiek gerėja. Mes suprantame, kad atliekame misiją nešti vėliavą ir plačiai pasakoti apie galimas grėsmes ir kaip su tuo reikėtų tvarkytis.

– Kaip Lietuvos rinka yra matoma pasaulio kibernetinio saugumo srityje?

– Dar visai neseniai buvome visiškai nauja vieta pasauliui ne tik dėl kibernetinio saugumo, bet ir apskritai startuolių. Tačiau situacija gerokai pasikeitė per pastaruosius 5–10 metų. Turime ne vieną vienaragį, o ir patys stengiamės parodyti, kad Lietuva moka ne tik apsisaugoti kaip valstybė, bet ir kurti pažangius produktus. Stengiamės ir partnerius vežtis į savo naują būstinę, parodyti ne tik savo įmonę, bet ir apskritai besikeičiančius miestus ir valstybę. Manome, kad netolimoje ateityje iš Lietuvos kils dar daugiau įdomių saugumo įrankių bei produktų.

– Kuo „Nord Security“ yra svarbi Šiaurės Amerika kaip rinka?

– Ne paslaptis, kad Šiaurės Amerika yra viena pagrindinių mūsų produktų rinkų. Čia matome didžiausią susidomėjimą kibernetinio saugumo produktais bei paslaugomis tiek tarp įmonių, tiek tarp fizinių asmenų. Tiek JAV, tiek Kanadoje turime ne tik milijonus klientų, bet ir svarbių partnerių, kurie padeda skleisti žinią apie mus, taip pat padėdami kitose srityse. Džiaugiamės būdami žinomi Šiaurės Amerikoje, iš kurios kilę dauguma žymiausių prekių ženklų ir įmonių. Visada esame atviri naujiems pasiūlymams ir pažintims šiame žemyne, nes tai atveda prie naujų galimybių.

J. Karklys dalyvaus Niujorke (JAV) kovo 57 d. vyksiančiame Šiaurės Amerikos ir Lietuvos verslo forume, kurį organizuoja Lietuvos atstovybė JAV kartu su Amerikos ir Lietuvos verslo bendruomenėmis. Forumu siekiama suartinti Lietuvos ir Šiaurės Amerikos šalių verslininkus, užmegzti naujus abipusiškai naudingus partnerystės ryšius ir skatinti glaudesnį bendradarbiavimą prioritetiniuose verslo, ekonomikos ir mokslo sektoriuose.

2024 02 22 16:26
Spausdinti