Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PASAULIS 2024
Kas toliau? Lemtingi 2024 m. klausimai ir... atsakymai
The Economist

Kartais tendencijos geriausiai matyti nubraižius diagramą. Šiame straipsnyje pateikiame kelis rodiklius, į kuriuos verta atkreipti dėmesį 2024 m. – nuo saulės baterijų technologijų iki filmų apie superherojus. Vieni tiesiog įdomūs, o kiti gali pakeisti pasaulį.

Ar krovinių iškėlimas į orbitą toliau pigs?

Per pastarąjį dešimtmetį krovinių skraidinimas į kosmosą vis pinga. Tai visų pirma nulėmė Elono Musko įsteigtos bendrovės „SpaceX“ daugkartinės raketos. Raketa „Falcon 9“ turi daugkartinę pakopą, kuri gali išsiųsti krovinį į orbitą, o tada grįžti į Žemę ir nusileisti sausumoje arba ant nepilotuojamos plaukiojančios platformos. Neišmetant dešimtis milijonų dolerių kainuojančios raketos, o panaudojant ją iki 15 kartų mažėja iškėlimo į orbitą sąnaudos, todėl dabar „SpaceX“ ten nuskraidina daugiau krovinių nei visas likęs pasaulis kartu sudėjus.

Artimoje ateityje skrydžiai į kosmosą gali dar labiau atpigti. Taip nutiks, jei 2024 m. sėkmingai pakils dvi naujos raketos. Pirmoji jų yra „SpaceX“ sukonstruota didžiausia kada nors sukurta raketa „Starship“. Ji taip pat yra daugkartinė ir į orbitą gali iškelti net 150 tonų, t. y. dešimtkart daugiau nei „Falcon 9“. Reikia nenuleisti akių ir nuo naujos daugkartinės raketos „Neutron“, kurią konstruoja konkuruojantis startuolis „Rocket Lab“. Jos tikslas – nurungti „Falcon 9“ pagal skraidinamo kilogramo kainą, bet naujoji raketa bus pritaikyta mažesniems kroviniams. Norint plačiau atverti duris į kosmosą, visų kylančių objektų kaina neišvengiamai turės leistis.

2024 01 03 14:00
Spausdinti