Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


GARSO ĮRENGINIAI
„Sonos Era 100“ apžvalga: ar garso pasaulyje išaušo nauja era?
Alfa.lt
Gamintojai
„Sonos Era 100“.

„Sonos One“ garso kolonėlė sulaukė dar vieno atnaujinimo ir naujo vardo. Nuo šiol ji – „Era 100“. Kuo jis geresnė už pirmtakę?

Pradėkime nuo blogų naujienų. Ji – brangesnė. „One“ kainavo 199 eurus arba 30 eurų daugiau už modelį su mikrofonu. „Era 100“ prekyboje pasirodys kovo 28 d. ir kainuos 279 eurus. Gera žinia, kad ūgtelėjusi kaina nėra nulemta infliacijos, o technologinių naujienų, kurios „Era 100“ kilsteli kiek į aukštesnę lygą.

Pradėkime nuo dizaino. Kolonėlė lengvai atpažįstama, nes išsaugojo statinaitės siluetą – ji tapo dar apvalesnė ir priartėjo prie cilindro formos, šiek ūgtelėjo aukštyn ir paplatėjo. Bet kaip ir jos pirmtakė neturi baterijos ir yra pritaikyta veikti fiksuotoje vietoje netoli elektros maitinimo lizdo, tad šie keli papildomi milimetrai iš esmės nieko nekeičia.

Gamintojai
„Sonos Era 100“.

Indikatoriaus lemputė dabar įmontuota ne kolonėlės viršuje, bet priekyje, taigi, bus matoma iš bet kurios kambario vietos. Kaip jau įprasta, galima pasirinkti baltos arba juodos spalvos įrenginį. Balta atrodo prašmatniai, bet jei tai ne pirmasis „Sonos“ įrenginys namuose, matyt, rinksitės tokią pat spalvą, kaip ir kitų, nes „Era 100“ taip pat gali būti jungiamas į bendrą „Sonos“ sistemą.

Kaip jau turbūt supratote, galima įsigyti du „Era 100“ garsiakalbius ir juos suporavus klausytis „Stereo“ arba, sujungus su „garso batonėliu“ („Beam“, „Ray“ ar „Arc“), mėgautis namų kinu.

„One“ su įrenginiais buvo siejamas „Wi-Fi“ ryšiu arba interneto kabeliu, bet pastarojo „Era 100“ neteko. Vietoj jo atsirado USB-C lizdas, kuris skirtas garsui perduoti, bet ne kolonėlei „maitinti“. Tiesa, reikės įsigyti adapterį, jo garso kolonėlės dėžutėje nerasite.

Žymiai svarbiau yra net pora papildomų bevielio ryšio variantų. „Era 100“ su įrenginiais galima sujungti „Bluetooth“ ryšiu, o „iPhone“ savininkai galės pasinaudoti ir „AirPlay“ prieiga.

Muziką ar kitą garso turinį galima transliuoti tiesiai iš tokių programėlių kaip „Spotify“ ar „YouTube“ arba naudotis „Sonos“ programėle, kuri ne tik leidžia valdyti patį garsiakalbį ar jų sistemą, bet yra lyg vartai įvairaus garso turinio pasaulį.

Nors „Sonos“ įrenginius patogiausia valdyti išmaniuoju telefonu, viršutinė „Era 100“ kolonėlės dalis taip pat turi valdymo pultą – čia galima keisti įrenginio garsą, braukiant anksčiau nematytu grioveliu, ar perjungti muzikinius kūrinius. Mygtukų nėra, funkcijos valdomos liečiant, tapšnojant ir braukiant pirštu.

Garso kokybė taip pat patobulėjo. Kolonėlėje įmontuoti du aukštų dažnių garsiakalbiai, taigi, palaikomas „Stereo“ režimas net su viena garso kolonėle. Vidutinių dažnių garsiakalbis dabar kiek didesnis ir galingesnis. Tad muzika groja sodriau, giliau, žemi dažniai taip pat išraiškingesni. Tonus galima reguliuoti „Sonos“ programėle pagal kiekvieno skonį bei mėgiamą žanrą.

Gamintojai
„Sonos Era 100“.

„Era 100“ galima valdyti balsu, bet dėl „Google“ politikos kolonėlė nepalaiko „Google Assistant“, tad lieka arba pačios „Sonos“ balso kontrolės sistema, arba „Alexa“ iš „Amazon“. Sunku pasakyti, kokiai daliai Lietuvos vartotojų yra aktualus valdymas balsu, ypač žinant, kad su įrenginiu teks bendrauti angliškai. Tačiau visuomet yra galimybė mygtukų išjungti mikrofoną, jei jis nereikalingas arba baiminatės dėl privatumo. „One“ turėjo pigesnę SL versiją be mikrofono, tačiau bent kol kas „Era 100 SL“ nėra. Vėlgi, tai šioks toks trūkumas, ypač perkantiems porą garso kolonėlių namų sistemai – teks mokėti už tai, ko iš tiesų nereikia.

Verdiktas. Platus žingsnis pirmyn palyginti su „One“. Nors galite rasti pigesnių konkurentų, vargu ar šie prilygs garso kokybe.

Privalumai

Trūkumai

2023 03 27 17:37
Spausdinti