Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KOVA SU KINIJOS ĮTAKA
„TikTok“ – rimtas JAV Atstovų Rūmų įspėjimas
ELTA
Unsplash

JAV Atstovų Rūmai trečiadienį absoliučia balsų dauguma priėmė įstatymo projektą, pagal kurį „TikTok“ turėtų atsiskirti nuo savo savininkės – Kinijos įmonės, jei nenori būti uždrausta Jungtinės Valstijose.

Už siūlomą įstatymą balsavo 352 įstatymų leidėjai, prieš – 65 Rūmų nariai. Tai vienas retų sprendimų, dėl kurių politiškai susiskaidžiusiame Vašingtone sutarė abejų partijų nariai.

Šis teisės aktas gresia tapti rimta kliūtimi visame pasaulyje išpopuliarėjusiai vaizdo įrašų dalijimosi platformai, kuri kelia nerimą dėl to, kad priklauso Kinijos įmonei ir todėl gali būti Pekino komunistų partijos įrankiu.

Dabar projekto likimas bus sprendžiamas Senate ir yra miglotas, nes kai kurie senatoriai nelabai linkę priimti tokį drastišką sprendimą JAV 170 milijonų vartotojų turinčios platformos atžvilgiu.

Baltieji rūmai pranešė, kad prezidentas Joe Bidenas įstatymo projektą, kurio oficialus pavadinimas – Amerikiečių apsaugos nuo priešiškai nusiteikusių galių valdomų programėlių įstatymas, pasirašys, jei šis atsidurs ant jo darbo stalo.

Šia vos pastarosiomis dienomis įsibėgėjusia priemone reikalaujama, kad platformą „TikTok“ valdanti „ByteDance“ per 180 dienų programėlę parduotų arba ji Jungtinėse Valstijose būtų pašalinta iš „Apple“ ir „Google“ mobiliųjų programėlių parduotuvių.

Be to, šiuo įstatymu prezidentui suteikiama galia grėsmę nacionaliniam saugumui keliančiomis paskelbti ir daugiau programėlių, jei jas valdo šalis, kuri yra laikoma priešiškai nusiteikusia JAV atžvilgiu.

„The Wall Street Journal“ pranešė, kad Vašingtono kampanija prieš platformą „TikTok“ nustebino ją patronuojančią įmonę, nes platformos vadai buvo nusiraminę, kai pats J. Bidenas praėjusį mėnesį ėmė ją naudoti savo rinkiminės kampanijos tikslais.

Platformos „TikTok“ generalinis direktorius Shou Zi Chewas šiuo metu lankosi Vašingtone, kur mėgina gauti paramą neleisti, kad įstatymas būtų priimtas.

„Šį naujausią teisės aktą skubama priimti precedento neturinčiu greičiu, nerengiant nė viešo svarstymo ir dėl to kyla nerimas dėl galimo Konstitucijos pažeidimo“, – rašė platformos „TikTok“ viceprezidentas viešosios politikos klausimams Michaelas Beckermanas.

Pirmesnės pastangos uždrausti platformą „TikTok“ buvo nesėkmingos – prieš metus pristatytas įstatymo projektas taip ir nebuvo priimtas pagrinde dėl klausimų, susijusių su kalbos laisve.

„TikTok“ kategoriškai neigia bet kokius ryšius su Kinijos vyriausybę, be to, pranešama, kad bendrovė buvo pertvarkyta taip, kad JAV vartotojų duomenys liktų šalyje.

2024 03 13 17:53
Spausdinti