Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


DIRBTINIS INTELEKTAS
TVF: DI labiausiai paveiks pažangius ūkius, o besivystantys technologijų neišnaudos
BNS
Scanpix
Išsivysčiusios ekonomikos šalys, kai kurios besiformuojančios rinkos patirs 60 proc. poveikį darbo vietoms.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) duomenimis, nepaliaujamai tobulinamas dirbtinis intelektas (DI) paveiks dalį darbo vietų pažangiuose ūkiuose.

„Išsivysčiusios ekonomikos šalys, kai kurios besiformuojančios rinkos patirs 60 proc. poveikį darbo vietoms“, – komentuodamas šiuos tyrimus kalbėjo TVF valdančioji direktorė Kristalina Georgieva.

„Šis poveikis daugumoje besiformuojančios rinkos šalyse sudarys iki 40 proc., o mažų pajamų valstybių grupėje – 26 proc.“, – pridūrė ji.

TVF ataskaitoje pabrėžiama, kad pusė darbo vietų, kurioms turės įtakos DI, bus paveiktos neigiamai, o likusioms darbo vietoms iš tikrųjų gali būti naudingas spartesnis darbo našumo augimas dėl DI.

„Jūsų darbo vieta gali tiesiog išnykti. O tai savaime yra blogai. Arba DI gali palengvinti jūsų darbą, todėl iš tikrųjų taptumėte produktyvesni, ir jūsų pajamų lygis gali išaugti“, – komentavo K. Georgieva.

TVF vadovė pripažino, kad DI technologijų plėtra „kiek baugina“, tačiau, jos žodžiais, tai taip pat atveria „didžiules galimybes“ kiekvienam.

Anot TVF ekspertų, nors iš pradžių DI turės mažesnį poveikį besivystančioms rinkoms ir ūkiams, mažiau tikėtina, kad jos taip pat pasinaudos šios naujos technologijos pranašumais.

„Dėl to gali padidėti skaitmeninė atskirtis ir pajamų skirtumai tarp valstybių“, – teigiama ataskaitoje ir priduriama, kad vyresnio amžiaus darbuotojai veikiausiai bus labiau pažeidžiami DI sukeltų pokyčių.

2024 01 16 12:20
Spausdinti